Slobodna Dalmacija: 24. 09. 2002.

PREMIJER IVICA RAČAN PREDSTAVNICIMA UDRUGA PROISTEKLIH IZ DOMOVINSKOG RATA:

General Janko Bobetko neće biti izručen Haagu

Ali u tom slučaju moramo biti spremni na žrtve koje ćemo eventualno morati podnijeti, kazao je Račan predstavnicima udruga. Predsjednik Hvidre Damir Varaždinac: Dobili smo uvjeravanja premijera Račana i njegova zamjenika Granića da neće biti Bobetkova izručenja, pa apeliramo na udruge i građane da daju potporu Vladi

ZAGREB — "Neće biti izručenja generala Janka Bobetka u Haag, ali u tom slučaju moramo biti spremni na žrtve koje ćemo eventualno morati podnijeti" — izjavio je to premijer Ivica Račan predstavnicima udruga proisteklih iz Domovinskog rata, s kojima su u ponedjeljak u Banskim dvorima o slučaju optužnice protiv generala Janka Bobetka razgovarali iza zatvorenih vrata premijer Račan i zamjenik premijera Goran Granić.

Predsjednik Hvidre Damir Varaždinac po završetku sastanka rekao je, među ostalim, novinarima da su predstavnici udruge zadovoljni Vladinim naporima, da su dobili uvjeravanja premijera Račana i njegova zamjenika Granića da neće biti Bobetkova izručenja, pa apelira na udruge i građane, ako će biti tako, da daju potporu Vladi.

Bude li suprotno, najavio je Varaždinac, udruge će svim demokratskim sredstvima spriječiti izručenje generala Bobetka. Tome je dodao da predstavnici udruga ipak nisu zadovoljni susretom u Vladi jer nisu dobili garancije za odbacivanje optužnice i protiv izručenja generala Bobetka.

Stav je udruga da se Bobetko ne može izručiti ni po koju cijenu, i to stoga što je neupitna njegova nevinost. Želja je udruga da se kroz obranu generala Bobetka radi i na utvrđivanju nevinosti za generale Ademija i Gotovinu. Udruge naime drže, da će uspije li se odbaciti optužnica protiv Bobetka — to biti put da se obrane i druga dvojica generala.

Od premijera i njegova zamjenika predstavnici udruga su tražili da se optužnica protiv Bobetka ne odbacuje zbog formalnih razloga, nego da se ospori njegova krivnja. Za individualni zločin ne može biti opravdanja, naglasio je Varaždinac, ali se i usprotivio optužbama po zapovjednoj odgovornosti.

Prvi čovjek Hvidre pozvao je sve političke stranke da podrže Vladu, poručujući da ovo nije optužnica protiv Bobetka, nego protiv Domovinskog rata, jer je optužen treći čovjek u Hrvatskoj i načelnik Glavnog stožera HV-a, pa bi onda svi zapovjednici mogli biti optuženi.

Odgovarajući na novinarska pitanja o mogućim eventualnim posljedicama zbog neizručivanja Bobetka u Haag — Varaždinac je rekao da su moguće sankcije za Hrvatsku zajednička spekulacija predstavnika udruga i predstavnika Vlade.

Olga RAMLJAK

NOVE OPTUŽNICE NISU STIGLE?

General Đuro Dečak pitao je premijera Račana da li su stigle tri nove optužnice iz Haaga?

— Gledao nas je u oči i rekao "ne, nisu" — rekao je Varaždinac.

Čija bi imena eventualno bila na novim optužnicama, Varaždinac nije znao odgovoriti.