Slobodna Dalmacija: 24. 09. 2002.

VRHOVNI SUD RH PRIHVATIO ŽALBU DRŽAVNOG ODVJETNIKA

Oreškoviću i Rožiću produljen pritvor

ZAGREB — Tihomiru Oreškoviću i Ivici Rožiću, prvooptuženome i drugooptuženome u suđenju tzv. gospićkoj skupini, Vrhovni je sud u ponedjeljak produljio pritvor, iz kojega su pušteni prije desetak dana.

Vrhovni je sud preinačio odluku Županijskog suda u Rijeci koji ih je nakon dvije godine, 11. i 12. rujna, pustio iz pritvora uz obrazloženje kako im je istekao zakonom propisani najdulji rok zadržavanja u pritvoru. Županijski sud je pritom polazio od toga da je za kazneno djelo ratnog zločina protiv civilnog stanovništva, za koja se terete dvojica optuženika, u vrijeme počinjenja djela, 1991., najveća zatvorska kazna bila 15 godina.

Na tu se odluku žalio županijski državni odvjetnik u Rijeci Doris Hrast. Vrhovni je sud, međutim, zaključio da je riječki sud, zahvaljujući i nepreciznosti zakonodavca, zanemario činjenicu da je za najteža djela ratnog zločina protiv civilnog stanovništva i 1991. bila zapriječena kazna od 20 godina, te da je i po izmjenama Kaznenog zakona iz 1998. za to djelo propisana kazna dugotrajnog zatvora od 20 do 40 godina.

Vrhovni sud se u rješenjima o produljenju pritvora Oreškoviću i Rožiću poziva na svoje prijašnje odluke, u kojima je zauzeo pravno shvaćanje da je kazna zatvora od 20 godina izjednačena s kaznom dugotrajnog zatvora po pitanju primjene procesnih odredaba, među kojima i odredbe o određivanju trajanja pritvora. Kada se radi o zapriječenoj kazni za najteže i najpogibeljnije oblike kaznenih djela, tada se primjenjuju i najstrože odredbe Zakona o kaznenom postupku koje se odnose na trajanje pritvora, stoji u rješenju Vrhovnog suda. Stoga je Vrhovni sud zaključio da u konkretnom slučaju pritvor Oreškoviću i Rožiću može trajati do donošenja prvostupanjske presude najdulje tri godine, a ne dvije, kako je to tumačio riječki Županijski sud.

Po ocjeni Vrhovnog suda, razlozi zbog kojih je Oreškoviću i Rožiću u nekoliko navrata produljivan pritvor i dalje postoje. "Okolnosti pod kojima je terećeno kazneno djelo počinjeno, u prvome redu činjenica dogovorene likvidacije civilnog pučanstva koje je u Gospiću živjelo miran suživot, predstavljaju po svom karakteru one posebno teške okolnosti djela koje u cijelosti opravdavaju daljnju primjenu mjere pritvora", kaže se u rješenju Vrhovnog suda.

Budući da je Rožić u međuvremenu pritvoren u Županijskom sudu u Gospiću zbog istrage oko drugog kaznenog djela (postavljanja eksploziva pod kuće na gospićkom području, pri čemu je poginulo sedam osoba, uglavnom srpskih povratnika), rješenje Vrhovnog suda o produljenju njegova pritvora izvršit će se po ukidanju tog naknadnog pritvora. Naime, optuženik ne može istodobno biti pritvoren u dva odvojena kaznena postupka.

Vrhovni sud nije odlučivao o zahtjevu Tužiteljstva da se protiv dvojice optuženika odrede mjere opreza, jer je to postalo bespredmetno nakon odluke o produljenju pritvora.

MIŠETIĆ: NEMA BOJAZNI DA SE OREŠKOVIĆ NEĆE VRATITI

RIJEKA — Branitelj Tihomira Oreškovića, prvooptuženog u postupku protiv tzv. gospićke skupine, odvjetnik Bosiljko Mišetić kazao je u ponedjeljak da će se Orešković u nastavku suđenja braniti iz pritvora jer nema bojazni da se neće vratiti u pritvor Okružnog zatvora u Rijeci, budući da je Vrhovni sud donio takvu odluku.

Mišetić je naveo da će se zajedno s drugo dvoje Oreškovićevih branitelja, odvjetnikom Željkom Olujićem i odvjetnicom Doris Koštom, boriti protiv takve odluke Vrhovnog suda izvanrednim pravnim sredstvima, spominjući kao mogućnost ustavnu tužbu.