VEČERNJI LIST

 

Zagreb, 24.9.2002.

Osvrćemo se na nacrt Ministarstva pravosuđa o izmjeni Kaznenog zakona RH u kojemu je izostavljen prijedlog o kaznenom progonu veličanja komunizma. Jednostrani prijedlog ministrice Ingrid Antičević-Marinović o kaznenom progonu veličanja fašizma nije dovoljan za državu kao Hrvatsku s obzirom da je u njoj komunizam postojao 45 godina (od 1945. do godine 1990.) Zbog bitnih propusta na državnoj dužnosti, a ovaj propust je vrh ledenog brijega propusta ministrice, tražimo od premijera Račana i Vlade R.H. trenutnu smjenu Ingrid Antičević-Marinović i nečastan otpust iz javne službe.

Znanstvena je činjenica, priznata u demokratskom svijetu da su fašizam i komunizam podjednako zločinačke ideologije i sustavi koji su u masovnom progonu nevinih ljudi upotrebljavali iste metode: obavještajno-policijski teror, političke sudske procese, izvansudske likvidacije, koncentracijske logore smrti (Auschwitz i Gulag), itd. Fašizam i komunizam činili su zločin protiv čovječanstva (genocid) i protiv svjetskog mira. Primjerice, Hitler i Staljin su sinkronizirano napali Poljsku, Treći Reich 1. rujna 1939. sa zapada, a Sovjetski Savez 17. rujna 1939. s istoka (pakt Molotov-Ribbentrop od 23. kolovoza 1939. o podjeli interesnih sfera u istočnoj Europi). Boljševički vođa Lenjin došao je na vlast državnim udarom 1917. i ukazom ukinuo formalno smrtnu kaznu da bi u slijedećih šest (6) mjeseci njegove krvave vladavine do lipnja 1918. bilo izvansudskim putem likvidirano 10 tisuća nevinih osoba. Usporedbe radi je u carskoj Rusiji od 1860. do godine 1917. izvršeno šest (6) tisuća sudskih smrtnih kazni nad političkim zatvorenicima. Zločinačka komunistička organizacija Crveni kmeri ubila je u Kambodži 2 milijuna Kambodžanaca. Ujedinjeni narodi utemeljili su 2000. u gl. kambodžanskom gradu sud za suđenje komunističkim zločincima. Zločinačka fašistička organizacija diktatora generala Pinocheta ubila je 3 tisuće nevinih Čileanaca, a komunistički diktator Fidel Castro je nakon Kubanske revolucije 1959. do danas dao likvidirati 11 tisuća nevinih Kubanaca. Zločine fašizma i komunizma mogu se nabrajati na tisuće stranica i svi se sa pravom u Hrvatskoj zgražaju nad takvim činjenicama, ali kad se počinju navoditi podaci o zločinima “domaćih” komunista i jugo-komunizma onda se javlja sindrom noja i zabijanje glave u pijesak.

“Domaći” komunizam u zločinu nije zaostajao za svjetskim komunizmom: Diktator Josip Broz Tito likvidirao je od 1945. do godine 1980. oko 300 tisuća stanovnika Jugoslavije. Najpoznatije Titove žrtve poslije rata bili su kardinal Stepinac i ratni sekretar KPH Andrija Hebrang, a posljednja poznata žrtva Titovog komunističkog režima bio je Bruno Bušić 1978. za čije političko ubojstvo je doživotni predsjednik SFRJ dao zapovijed. Pored toga je Tito godine 1957. izručio Moskvi reformiranog komunistu Imru Nagya, koji je u Beogradu nakon sovjetske vojne intervencije u Mađarskoj 1956. potražio politički azil, a sovjetsko rukovodstvo ga je po Titovom izručenju dalo strijeljati.

Zbog povijesne istine, zbog ljudske etike i političkog morala od novog ministra Račanove vlade (nakon ministričine smjene) tražimo podjednak kritički i osuđujući pristup zločinačkim ideologijama, kako fašizmu, tako i komunizmu, i jednaki njihov tretman u kaznenom zakonu Republike Hrvatske. Iako se ministrica u svom nacrtu izmjene KZ i uvođenja inkriminiranih radnji za veličanje fašizma poziva na njemačko rješenje, zaboravila je spomenuti da je u Njemačkoj nakon pada Berlinskog zida provedena javno-pravna istraga protiv najviših komunističkih dužnosnika bivše DDR a posljednji generalni sekretar komunističke partije SED (drug Egon Krenz) osuđen je zbog kršenja ljudskih prava na zatvorsku kaznu koju i danas “odrađuje”. Podsjećamo gospođu ministricu na odluku njene vlastite vlade iz godine 2000. o procesuiranju onih partizana koji su nakon Drugog svjetskog rata počinili zločine nad nevinim ljudima u Hrvatskoj. Iako niti jedan Titov partizan od Državnog odvjetništva R.H. nije optužen (niti će za Račanove vlade biti) bila bi nepravda u izmjene kaznenog zakona ne uvesti članak o kaznenom djelu veličanja komunizma, pri čemu treba taksativno nabrojati:

Čl. 1

“Tko negira zločinačku ćud komunizma i veliča njegove vođe poput Lenjina, Josipa Broza Tita i drugih zločinaca, tko negira 100 milijuna žrtava svjetskog komunizma i 300 tisuća žrtava jugo-komunizma, tko negira koncentracijski logor Goli otok, tko ismijava žrtve Bleiburga ili negira masovnost i tragediju tog pokolja nad ratnim zarobljenicima, tko veliča Titovu Jugoslaviju i negira zločinačku ćud njenog nehumanog sustava, tko veliča zločinačke organizacije KPH i KPJ te SKH i SKJ, te, tko ne odvaja antifašizam od komunizma kaznit će se zatvorskom kaznom ne manjom od dvije godine i doživotnim gubitkom prava na obavljanje javnih dužnosti u Republici Hrvatskoj.”

URED ZA ODNOSE S JAVNOŠĆU

Goran Jurišić