Vjesnik: 24. 09. 2002.

Haag će pričekati hrvatske rokove

Prihvaćanje optužnice otklonilo je rizik sankcija / Sad se pruža mogućnost da se ustanovi je li optužnica, i koliko, u suprotnosti s odredbama Ustava i Ustavnog zakona o suradnji, a tih je mogućnosti dovoljno da se karakter optužnice u odnosu na naš ustavni poredak ospori / Rok od 72 sata za izručenje dolazi u obzir tek kad se pokrenuta procedura završi. Sud se redovito poziva na tzv. razumne rokove koji obuhvaćaju vrijeme potrebno za sve pravne radnje kojima se žele utvrditi pravne strane optužnice, kaže Mikuličić

ZAGREB, 23. rujna - Nakon što je kao odvjetnik obrane kojeg je Vlada predložila optuženom stožernom generalu Janku Bobetku izgubio punomoć optuženika, zagrebački odvjetnik Goran Mikuličić može s ekspertnog stajališta procjenjivati proceduralne mogućnosti koje ima Vlada u pokušaju da zaštiti umirovljenog generala od sudskoga procesa u Haagu.

• Do zadnjeg se trena iskušavala i opcija nezaprimanja optužnice protiv Bobetka. Ipak, dokument je u ponedjeljak prihvaćen.

- Pokazalo se da bi nezaprimanje optužnice, unatoč pravnoj logici koja bi navodila na taj postupak, ipak bio prevelik politički rizik. Bez ikakvih posljedica Haaški bi sud mogao optužiti Hrvatsku za nesuradnju, a to onda znači političke posljedice. To je već oblast u koju se ne bih upuštao.

• Zar politika i dalje ne okružuje cijeli slučaj?

- To je točno, gledajući ukupno što se događa nakon priopćenja da će optužnica protiv generala doći u Hrvatsku. Ali, Vlada je vrlo mudro izabrala pravni »rat« s Haagom. Prihvaćanje optužnice otklonilo je rizik sankcija. Optužnica pruža mogućnost da se utvrđuje je li ona suprotna i koliko s odredbama Ustava i Ustavnog zakona o suradnji. A tih je mogućnosti prema mojoj procjeni dovoljno da se karakter optužnice u odnosu na naš ustavni poredak ospori.

• Neće li u tom preispitivanju hrvatsku vladu pritisnuti rokovi koji slijede nakon prihvaćanja optužnice?

- Tu se ne radi o tzv. prekluzivnim, obvezujućim rokovima. Sud i njegova pravila imaju mnogo razumijevanja za zemlju, domicil, optuženika i proceduru kojom se nacionalni interesi brane pravnim sredstvima.

• Znači li to da će rokovi Vladi diktirati redoslijed poteza?

- Prema mom sudu, razlozi za najavljenu proceduru ispitivanja sukladnosti haaške optužnice s našim zakonima važniji su od bilo kakvih rokova koji se u vezi s tim spominju u propisima Suda. Prigovor je Suda u tom smislu otpao onda kad su zaprimanjem optužnice otpali i svi razlozi koji bi se mogli predstaviti kao hrvatsko neudovoljenje sudskom zahtjevu.

• Kakvu ulogu u svemu tome ima uhidbeni nalog koji prati optužnicu i rok od 72 sata za izručenje optuženika?

- Taj rok od 72 sata u obzir dolazi tek nakon što se pokrenuta i spomenuta procedura završi. Sud se redovito poziva na tzv. razumne rokove koji onda obuhvaćaju vrijeme potrebno za sve one pravne radnje koje znače stvarni interes za utvrđivanje pravne strane optužnice, a ne pokušaj njene opstrukcije.

• Što znači najava Vlade da će voditi pravnu bitku s Haaškim sudom?

- Za mene je to metafora za domaću upotrebu.

• Može biti, ali u toj bici najavljen je i dolazak na Ustavni sud. Što bi to za opovrgavanje pravne ispravnosti optužnice moglo značiti?

- Moglo bi značiti i više no što znači u ovom trenutku kad naša dva ustavna zakona ne bi bila u koliziji. Ustavni zakon o Ustavnom sudu predviđa mogućnost da se i Vlada pojavi pred njim sa zahtjevom za preispitivanje ustavnosti nekoga pravnog akta. No, je li ta mogućnost dosljedno provedena i u Ustavnom zakonu o suradnji Hrvatske s Međunarodnim kaznenim sudom? Nisam siguran. Jednostavno rečeno, to je područje za aktivnost odvjetnika, za njihovo doktrinarno nadmudrivanje. Šteta što je ovakav slučaj pokazao s koliko pravne nesukladnosti funkcionira nacionalni pravni sustav.

Carla del Ponte nije Sud

• Očekujete li, s obzirom na ulogu branitelja u Haagu, skore reakcije Suda na poteze hrvatske vlade?

- Ne, haaško sudište nije nervozna ustanova. Oni radije pričekaju, razmišljaju, nastoje prikupiti što više podataka o proceduri. Ne, nikakve skore reakcije iz Suda ne treba očekivati, pogotovu ne takve koje bi hrvatskoj strani nešto spočitavale.

• Čak ni po cijenu vidljive nervoze tužiteljice Carle del Ponte?

- Čak ni onda. Ponajprije, tužiteljica nije Sud, ona je samo nešto malo jača stranka na Sudu. O suradnji s njom valja voditi računa, treba je potpuno informirati o potezima hrvatske vlade, ali ništa više od toga.

Vlado Rajić