Vjesnik: 25. 09. 2002.

Strani diplomati: Promašena taktika da će SAD pomoći Hrvatskoj

»Strahujemo da bi odbijanje suradnje s Haaškim sudom moglo usporiti hrvatsko približavanje Europskoj uniji i NATO-u. Situacija nije nimalo dobra«, izjavio je Vjesniku jedan strani diplomat / Diplomatski izvori zamjeraju Vladi i na ishitrenim kvalifikacijama: »Nitko ne dovodi u pitanje legitimnost hrvatskih oslobodilačkih akcija. To su gluposti«

ZAGREB, 24. rujna - Strani međunarodni predstavnici zabrinuti su zbog činjenice da Hrvatska, kako oni kažu, ne želi surađivati s Haaškim sudom. A neispunjenje međunarodno prihvaćenih obveza može rezultirati ponovnim zahlađenjem odnosa Hrvatske i međunarodne zajednice, rekli su Vjesniku diplomatski izvori. Ističu da Sjedinjene Države i Europa nemaju različite stavove kad je riječ o potpori Haaškom sudu.

»Strahujemo da bi odbijanje suradnje s Haaškim sudom moglo usporiti hrvatsko približavanje Europskoj uniji i NATO -u. Situacija nije dobra. Ako netko u Vladi smatra kako će mu pomoći činjenica da se SAD i Europska unija ne slažu oko uspostave Međunarodnog kaznenog suda (ICC), ta mu je taktika promašena. U ovom slučaju, Hrvatska teško može računati na pomoć Sjedinjenih Država«, izjavio je za Vjesnik jedan strani diplomat zatraživši anonimnost.

Strani diplomatski izvori s kojima smo razgovarali, priznaju da su Račan i njegova vlada u teškoj situaciji. Naime, u isto vrijeme hrvatski premijer pokušava na unutarnjem planu prikazati sebe spasiteljem nacije i iz igre izbaciti HDZ, a s druge strane mora ispuniti međunarodne obveze što ih je prihvatila Hrvatska.

Strani diplomati zamjeraju Račanovoj vladi nepripremljenost jer je, kažu, za optužnicu protiv Bobetka Vlada znala već u svibnju ove godine. O mogućim novim optužnicama mediji pišu već punih godinu dana. Predstavnici diplomatskog zbora zamjeraju Račanovu kabinetu na ishitrenim i političkim kvalifikacijama koje ništa ne mogu promijeniti. Izjava o tome da je optužnica neustavna jer dovodi u pitanje legitimnost vojne akcije, potpuno je neutemeljena, naglašavaju, jer se takva kvalifikacija ne nalazi u optužnici.

»Nitko, baš nitko ne dovodi u pitanje legitimnost hrvatskih oslobodilačkih akcija. To su gluposti. Mi uistinu strahujemo zbog onoga što bi se moglo dogoditi«, izjavio je jedan diplomatski izvor.

Prema prvim neslužbenim diplomatskim reakcijama, sasvim je sigurno da Hrvatska ne može očekivati potporu međunarodnih predstavnik ako je riječ o odbijanju suradnje s Haaškim sudom. Pravne zavrzlame i otezanja mogu trajati neko vrijeme, ali ne i vječno. Od Hrvatske se očekuje da ispuni svoje međunarodne obveze.

Jedan visoko pozicionirani Vladin dužnosnik rekao je Vjesniku kako se problemi s Europskom unijom i NATO -om mogu očekivati, a jedino što se može učiniti jest da diplomacija pokuša »krpati« koliko god to može.

Bruno Lopandić