Novi list: 25. 09. 2002.

PRVOOPTUŽENI U SLUČAJU GOSPIĆ JUČER U 12.30 SATI NAPUSTIO SVOJ ZAGREBAČKI STAN

Orešković bez policijske pratnje otišao u Rijeku

ZAGREB – Tihomir Orešković, prvooptuženi u slučaju Gospić, krenuo je jučer oko 12.30 sati iz svog zagrebačkog stana u Boškovićevoj ulici prema Rijeci, gdje je trebao ponovo biti pritvoren.

Vijeće Vrhovnog suda Republike Hrvatske pod predsjedanjem sutkinje Senke Klarić-Baranović presudilo je da je riječki sud pogrešno protumačio da 1991. godine za ratni zločin nije mogla biti izrečena kazna od 20 godina zatvora, što je bio razlog Oreškovićevog puštanja iz pritvora.

U dogovoru s pravosudnim tijelima, Orešković je odlučio sam doći do riječkog suda, bez posebne policijske pratnje. »S odlukom se ne slažemo, ali ćemo je poštovati«, objasnio je njegov odvjetnik Bosiljko Mišetić. Na samom Oreškoviću, koji je iz svog stana izišao sa suprugom Milicom, nije se primjećivala posebna uznemirenost.

Rekao je da hrvatska pravna država mora naći način da zaštiti instituciju Domovinskog rata, izražavajući potpunu podršku generalu Bobetku i ostalim časnicima koji su na meti Haškog tribunala. Pritom je napomenuo da se ne smije štititi pojedinačni zločin, već rat sam po sebi. Nakon toga se ispričao žurbom jer je želio stići u Rijeku prije kraja radnog vremena suda.

D. Ra.