Vjesnik: 25. 09. 2002.

Sabor u petak raspravlja o haaškoj optužnici protiv Janka Bobetka

Svi osim HDZ-a prihvatili dvodnevnu stanku za pravne konzultacije u Saboru i lobiranje u vezi s optužnicom / Predsjednik Sabora Tomčić najavio da će se konzultirati s parlamentima nekih zemalja / Jedino se HDZ usprotivio zaključku, tražeći da se o optužnici raspravlja već u srijedu zajedno s izmjenama Ustavnog zakona i HSLS-ovim prijedlogom o moratoriju na izručenja

ZAGREB, 24. rujna - Sabor će o optužnici protiv generala Janka Bobetka raspravljati u petak ujutro, a do tada parlament neće zasjedati, istaknuo je u utorak navečer predsjednik Sabora Zlatko Tomčić. Rekao je to nakon dvoipolsatne za javnost zatvorene sjednice Predsjedništva Sabora s premijerom Ivicom Račanom i potpredsjednikom Vlade Goranom Granićem, te predsjednicima svih klubova zastupnika.

Tomčić je naglasio da se od svih parlamentarnih stranaka jedino HDZ usprotivio zaključku sa sjednice Predsjedništva, dodajući kako je na sastanku, usprkos tome, postignut visok stupanj jedinstvenosti.

Sjednica Sabora, objasnio je predsjednik parlamenta, odgođena na zahtjev Vlade. U srijedu i četvrtak u Saboru se planiraju intenzivne konzultacije s pravnim stručnjacima, diplomatska i parlamentarna aktivnost, najavio je Tomčić.

»Moramo lobirati za stavove oko kojih imamo visok stupanj suglasnosti. Jednoglasni smo da je ovakva koncepcija optužnice za Hrvatsku neprihvatljiva«, ustvrdio je Tomčić.

Prema Tomčićevim riječima, u Saboru će na početku sjednice biti osnovana zajednička komisija koja će koordinirati sve klubove zastupnika, pratiti raspravu i pripremiti zajedničke zaključke koji će Vladi poslužiti kao podloga za donošenje konačne odluke. Kako je istaknuo Tomčić, Vlada je jedina u operativnom smislu zadužena za odnose s Haaškim sudom.

»To je na tragu prošlotjednog dogovora da nijedna odluka Vlade ne bude donesena bez konzultacije sa Saborom«, naglasio je predsjednik parlamenta. Tomčić planira i sam organizirati konzultacije s predsjednicima parlamenata nekih zemalja. HDZ-ov zahtjev da se izmijeni Ustavni zakon o suradnji s Haaškim sudom bit će predmet daljnjih konzultacija.

HDZ se nije suglasio da rasprava o optužnici protiv generala Bobetka bude provedena u petak. Naime, stranka je tražila da to bude tema saborske sjednice u srijedu objedinjena s raspravom o njihovu prijedlogu izmjene Ustavnog zakona, te o HSLS-ovu prijedlogu da se proglasi moratorij na izručenja sve dok Ustavni sud ne ocijeni ustavnost Ustavnog zakona. Predsjednik Kluba HDZ-a Vladimir Šeks izjavio je kako u njihovoj stranci smatraju da bi bilo oportunije odmah raspravljati o optužnici i izmjeni Ustavnog zakona.

Tomčić iznio Bobetku stavove Vlade i Sabora

»Imao sam moralnu obvezu doći generalu Bobetku. Bio je vrlo zadovoljan što ga je posjetio predsjednik Sabora i razgovarali smo vrlo otvoreno. Izložio sam mu određene naznake stajališta Vlade i moguće naznake stava Sabora«, rekao je Zlatko Tomčić koji je u utorak prijepodne posjetio generala Janka Bobetka. Naglasio je da je generalu rekao kako vjeruje da Vlada i Sabor, vođeni odgovornošću prema hrvatskoj javnosti i hrvatskoj državi, mogu postići dogovor. A to se i dogodilo.

Dada Zečić