Slobodna Dalmacija: 25. 09. 2002.

POGLED IZ BRUXELLESA - HRVATSKU ČEKA IZOLACIJA AKO NE IZRUČI GENERALA

Sankcije počinju tiho ...

Nitko u Bruxellesu neće reći: Evo, sada nastupaju sankcije. Međutim, u skladu s "makedonskim modelom", počet će se otkazivati sastanci, već dogovorene razmjene, tehničke i druge pomoći ... Na kraju će Bobetko, ipak, završiti u Haagu

Piše: Ines SABALIĆ

Posve je sigurno da Europska unija neće prihvatiti hrvatske argumente oko nevalidnosti haaške optužnice za generala Bobetka. Bude li Hrvatska inzistirala, tada će se postupiti, vjerujem, po modelu slučaja Makedonija. U travnju 2001. Skoplju je bio predan prijedlog Ohridskog sporazuma, odnosno unutarnjeg makedonsko-albanskog dogovora. Odbijanje makedonske vlade da ga prihvati rezultiralo je jednogodišnjim zamrzavanjem odnosa EU-a i Makedonije. Nakon što je Ohridski dogovor napokon potpisan, još je tri mjeseca odgađana donatorska konferencija za tu zemlju dok nisu bila pružena dodatna uvjeravanja oko toga da će se Ohridski dogovor i primijeniti.

Tako bi se moglo dogoditi i Hrvatskoj. Nitko neće u Bruxellesu reći: "Evo, sad nastupaju sankcije." Nego, prema makedonskom modelu, malo pomalo počet će se otkazivati sastanci, već dogovorene razmjene, tehničke i druge pomoći ... Recimo, Makedoniji je bio zamrznut i pristup Međunarodnom monetarnom fondu i Svjetskoj banci, a nema, na žalost, razloga misliti da bi u slučaju Hrvatske EU postupio drugačije. Zamrzavanje odnosa, naravno, imalo bi, posredno, loše reflekse i na naše gospodarske odnose s Unijom. Uostalom, naš se ugovorni odnos s Unijom zove Sporazum o stabilizaciji i pridruženju. Europa jest za to da se mi ekonomski pridignemo, ali to joj stvarno nije prva briga. Njoj je najvažnije da regija bude stabilizirana, stabilna, sigurna. Ako to bude trebalo postići pritiscima, pa i ekonomskim, kao što se to radi sa svima drugima u regiji — onda će baš to i napraviti.

EU i NATO neće se dati uvjeriti da general Janko Bobetko treba imati drukčiji status od bilo kojeg drugog građanina koji bi bio obavezan na suradnju s Tribunalom. Naravno, sve će to biti predočeno vladi Ivice Račana, zajedno s bojazni da bi mukotrpne reforme kroz koje je dosad Hrvatska prošla mogle pasti u vodu i da bi zemlja mogla završiti u samoizolaciji, a tamo je teško naći prijatelje. Uostalom, ako se Zagreb odluči na samoizolaciju, u neku ruku to bolje jer tako za Hrvatsku neće trebati izmišljati neke posebne modele i bit će posve jasno da će u svemu morati pričekati sve druge balkanske zemlje. Hrvatska je već sada u takvoj mreži međunarodnih odnosa da bi pokidati ih značilo pravu katastrofu. Vlada će dobro razmisliti može li na sebe preuzeti tu odgovornost, drugim riječima, možemo gotovo sa sigurnošću pretpostaviti da će general Janko Bobetko, bude li na životu, odgovarati za navode u haaškoj optužnici, samo je pitanje — kada, odnosno, pitanje je modaliteta.

Također, EU bi prilično negativno reagirao i na ideju da se sa Sjedinjenim Državama potpiše bilateralni sporazum o neizručenju američkih građana novosnovanom Međunarodnom kaznenom sudu, prije nego što o tome EU dade svoje mišljenje, a to će učiniti krajem ovoga mjeseca, na ministarskom vijeću.

Uz to, možda Sjedinjene Drzzave ne bi bile spremne na to da stanu iza generala Janka Bobetka. Dva tjedna pred objavljivanje optužnice protiv generala Bobetka, Sjedinjene Države pojačale su pritisak na Srbiju da oni izruče svoje haaške optuženike, a Kongres im je suspendirao novčanu pomoć. Bio je to pritisak na Srbiju, ali, mislim, i signal Hrvatskoj. Sjedinjene Države imaju svoj stav oko svojih građana i Međunarodnog kaznenog suda, ali što se tiče Međunarodnog suda u Haagu, njihov stav — a to je da svi osumnjičeni moraju u Haag — neće se mijenjati zbog generala Bobetka i ne mogu si dopustiti iznimku.

Ukratko, nema iznimki — uvjeravanja, pritisci, zahlađenje, a onda i zamrzavanje odnosa jest ono što neizbježno treba očekivati ako se ne suradjuje s Haagom. Uz to, nerealno je misliti da se može utjecati na Carlu del Ponte, jer jedino beskompromisna autonomnost suda omogućava njegovo preživljavanje.