Vjesnik: 25. 09. 2002.

Račan skuplja predizborne bodove i približava se desnici

Mesić smatra da suradnja s Haagom može samo pomoći, a ne odmoći što se pokazalo u slučaju generala Stipetića i Ademija / »Građani su sada spremni jesti travu poneseni domoljubljem, ali hoće li to biti i kad ih se suoči s mogućim posljedicama«, pitaju se krugovi bliski Mesiću / Pantovčak prikuplja informacije o mogućim sankcijama

ZAGREB, 24. rujna - Iako je očito iz izjava premijera Ivice Račana i predsjednika Stjepana Mesića da su njihovi stavovi o slučaju generala Janka Bobetka bitno drukčiji, službeno to ne potvrđuje ni jedna strana. Iz Predsjednikova ureda, rečeno je u utorak Vjesniku, neće biti komentara sve dok sam Mesić ne odluči kada će i što reći. A to, također je potvrđeno, ovisi o razvoju situacije i procjeni mogućih sankcija za Hrvatsku o čemu predsjednik Mesić diplomatskim kanalima prikuplja informacije.

Dok se čeka Predsjednikovo reagiranje, u medijima se nagađa o novom sukobu između Pantovčaka i Banskih dvora.

Iz izvora bliskih šefu države poručuje se, a sam je predsjednik u dva navrata to javno potvrdio, da je Vlada trebala omogućiti generalu Janku Bobetku razgovor s haaškim istražiteljima.

Umjesto da je to učinila, kaže se, Vlada je »prebrzo odustala od suradnje s Haagom«, što se u Predsjednikovim krugovima tumači kao »skupljanje predizbornih bodova« premijera Račana. Pantovčak ne isključuje mogućnost sankcija Hrvatskoj zbog nesuradnje s Haagom dok Markovom trgu diplomatski izvori dojavljuju da sankcija neće biti.

U međusobnoj razmjeni poruka kroz medije, dade se iščitati, a to između redaka daju naznačiti i izvori oko Predsjednika, kako je vrlo čudna podudarnost dolaska optužnice protiv generala Bobetka istodobno kad se predsjednik Mesić sprema svjedočiti u Haagu protiv Slobodana Miloševića. Tumačenja idu u tom smjeru da će Mesić kao ključni svjedok i ondašnji predsjednik Predsjedništva SFRJ odigrati važnu ulogu i skupiti političke bodove. S druge strane, premijer Račan dobiva optužnicu gotovo u istom tajmingu i na njoj prikuplja svoje predizborne bodove.

Što bi to značilo u sutrašnjoj izbornoj utrci, pitaju se izvori bliski Predsjedniku i neizravno odgovaraju kako u tome jedino vide Račanovu mogućnost koaliranja s desnicom.

Iako se sada izvorima oko premijera može učiniti da Hrvatskoj ne prijete sankcije, krugovi oko Predsjednika ne dijele to mišljenje. Upozoravaju na to da se prilike iz dana u dan mijenjaju i da su takve tvrdnje vrlo diskutabilne i na njima Vlada ne bi trebala bazirati »daljnje ishitrene poteze«.

Neke ankete pokazuju da je 60 posto hrvatskih građana protiv izručenja generala Bobetka i uz odluku premijera Račana, no izvori bliski predsjedniku Mesiću upozoravaju da su »građani sada spremni jesti travu poneseni emocijama i domoljubljem, no veliko je pitanje hoće li se jednako potvrdno izjasniti kad im se predoče dokazi o posljedicama«.

Predsjednikovi su stavovi - jedino što službeno kažu u njegovu uredu - otprije poznati. Suradnja s haaškim istražiteljima može samo pomoći, a nikako odmoći i kao primjer navode slučajeve generala Petra Stipetića i Rahima Ademija.

Što bi bilo da predsjednik Mesić nije odobrio generalu Stipetiću razgovor s Tribunalom? Ili da isto nije učinio s generalom Ademijem? Obojica su, podsjećaju, izvan haaških zidina a Hrvatskoj to nije naštetilo.

Čini se, sâm šef države i krugovi oko njega službeno se ne izjašnjavaju o »slučaju Bobetko« koji potresa državu i naciju. Predsjednik se ne miješa jer je suradnja s Haagom u Vladinoj ingerenciji, ali reagirat će ako procijeni na osnovi prikupljenih informacija da Hrvatska može biti suočena sa sankcijama ili bilo kojom vrstom izolacije.

Miroslava Rožanković