Vjesnik: 25. 09. 2002.

Nove optužnice nisu stigle, Vlada ulazi u pravni spor s Haagom

U Vladinu uredu za suradnju s Haagom kažu da su iz Haaga zaprimili zahtjev za pomoć u organizaciji razgovora s trojicom niže rangiranih časnika Hrvatske vojske iz Domovinskog rata, danas civila, s kojima se želi razgovarati u svojstvu osumnjičenika/ Pravna bitka protiv optužnice za generala Janka Bobetka temeljit će se na osporavanju tvrdnje iz optužnice da je akcija »Medački džep« bila pripremana i organizirana kao akcija čiji je cilj bio etničko čišćenje tog prostora

ZAGREB, 24. rujna - Kako doznajemo u Vladinu uredu za suradnju s Haagom, iz haaškog tribunala nisu stigle tri optužnice protiv visokih vojnih i državnih dužnosnika u vrijeme Domovinskog rata.

Naime, u javnosti se ovih dana često spekulira da je Haag već poslao optužnice protiv Mladena Markača, Željka Sačića i Ivana Jarnjaka. U Uredu za suradnju s Haagom kažu da su iz Haaga, osim optužnice protiv generala Janka Bobetka, točnije desetak dana prije nje, zaprimili zahtjev za pomoć u organizaciji razgovora s trojicom niže rangiranih časnika Hrvatske vojske iz Domovinskog rata s kojima Haag želi razgovarati u svojstvu osumnjičenika.

U Uredu ne žele otkriti imena ljudi o kojima je riječ jer je status osumnjičenika vrlo ozbiljan, ali ne znači da će protiv njih biti podignute i optužnice. Doznaje se samo da su sve tri osobe danas civili. Budući da su danas civili, Haag s njima može razgovarati i izravno, bez ikakve pomoći Vlade i Vladinih službi.

Od visokoga Vladina dužnosnika također doznajemo da je Vlada odlučila ući u pravni, a ne politički spor s Haagom, jer frontalni politički sukob s Haagom međunarodna zajednica ne bi tolerirala. Pravni, međutim, nitko ne smije osporiti. Vjesniku su to još u ponedjeljak potvrdili neki europski diplomati, a iz Vlade također doznajemo da se sankcije ne očekuju sve dok traje pravni spor. No, sasvim bi drukčija bila situacija i odnos međunarodne zajednice prema Hrvatskoj ako bi Hrvatska odlučila mijenjati Ustavni zakon o suradnji s Haagom, kao što traži oporba. Međunarodna zajednica taj bi potez tumačila kao prebacivanje spora s pravnog na politički teren i to ne bi tolerirala.

Od istog visokog izvora iz Vlade također saznajemo da Vlada u sljedeća dva tjedna prema Haagu neće vući neke nove poteze. Također, doznajemo da će se pravna bitka protiv optužnice za generala Bobetka temeljiti na osporavanju tvrdnje iz optužnice da je akcija »Medački džep« bila pripremana i organizirana kao akcija čiji je cilj bio etničko čišćenje tog prostora. Vlada će inzistirati da se akcija »Medački džep« prezentira kao antiteroristička akcija koja je uslijedila nakon višemjesečnoga granatiranja Gospića upravo s tog prostora. Naime, u nekoliko mjeseci prije akcije s tog su prostora srpske pobunjeničke snage ispalile više od 2200 granata zbog čega je poginulo 15, a ranjena je 61 osoba. U Vladi također naglašavaju da su nakon akcije razmijenjene 53 osobe s obiju strana.

Sanja Kapetanić i Dada Zečić