Večernji list: 25. 09. 2002.

HAAŠKI ISTRAŽITELJI NAJAVILI RAZGOVORE S TROJICOM BIVŠIH SUDIONIKA AKCIJE MEDAČKI DŽEP

U Gospić po Tuđmanovoj zapovijedi

Bivši ministar unutarnjih poslova Ivan Jarnjak, bivši pomoćnik ministra za specijalnu policiju Mladen Markač i načelnik Stožera snaga specijalne policije Željko Sačić spominjali su se jučer kao osobe s kojima tužiteljstvo Haaškog suda želi razgovorati o vojno-redarstvenoj akciji Medački džep. Prema izvorima koji su bivše visoke policijske dužnosnike smjestili među potencijalne sugovornike tužiteljima iz Haaga, znakovit je njihov status u najavljenim razgovorima. Naime, Jarnjak, Markač i Sačić s tužiteljima bi trebali razgovarati kao - osumnjičenici. Njihova su imena, naime, spomenuta u kontekstu informacije da su u Vladu prije desetak dana stigli zahtjevi za razgovore s osumnjičenicima. Drugi pak izvori tvrde kako je riječ o nižerangiranim časnicima iz vojnih struktura.

- Nitko sa mnom nije razgovarao niti o takvoj temi uspostavio kontakt sa mnom na bilo koji način. Iskreno, pun mi je kufer takvih situacija kad se netko sjeti blebnuti nešto u medijima, pa me mediji rastežu idućih nekoliko mjeseci. Takvo ponašanje krajnje je nekorektno, kao i zloporaba medija - da se neki ljudi, a među njima sam i ja, diskreditiraju. Uništeni su oni ljudi koji se s takvim javnim napadima na sebe nisu mogli nositi - rekao je Ivan Jarnjak. Dodao je kako do njega neslužbeno stižu vijesti o najavama razgovora s haaškim tužiteljima, i to, kaže, u rasponu od informativnog razgovora, najave optužnice, pa do informacije da je optužnica stigla.

Njegov nekadašnji pomoćnik za specijalnu policiju Mladen Markač nakon umirovljenja i odlaska iz MUP-a rijetko se pojavljivao u javnosti. Koliko je poznato, Markač je prošloga proljeća, baš kao i Jarnjak i Sačić te još nekolicina bivših visokih dužnosnika MUP-a, razgovarao s predstavnicima haaškog tužiteljstva. Razgovori su vođeni u Uredu Haaškog suda u Zagrebu, na Selskoj cesti. Ni Željko Sačić nije, tvrdi, dobio nikakav poziv za razgovor s tužiteljstvom Međunarodnog suda. Stoga, objasnio nam je, ne može ništa reći. No, to ni njemu nije prvi put da ga se dovodi u kontekst optužbi za akcije specijalne policije u Domovinskom ratu.

Tužitelji su proljetos s trojicom bivših mupovaca razgovarali o okolnostima organiziranja, vođenja i zapovijedanja u vojno-redarstvenoj akciji Medački džep. Željeli su precizno utvrditi njihove uloge u njoj. Snage specijalne policije, koje su u ulozi zapovjednika i načelnika stožera vodili Mladen Markač i Željko Sačić, bile su pridružene snagama gospićkog Zbornog područja jer je, objašnjavaju Večernjakovi izvori, u pripremi i planiranju akcije odlučeno da su potrebne upravo takve snage - brze, dobro uvježbane i naoružane. Specijalci MUP-a u to su doba bili upravo takva postrojba, a nalazili su se raspoređeni na velebitskim visovima.

Odluku o pridruživanju vojnom stožeru u Gospiću, koji je u to doba kao vršitelj dužnosti vodio Rahim Ademi, donio je tadašnji ministar policije Ivan Jaranjak na zahtjev ministra obrane Gojka Šuška i vrhovnog vojnog zapovjednika Franje Tuđmana. Snage specijalne policije samo su poštovale zapovijed, tvrdi naš izvor. O svakom rasporedu, akciji i zapovijedi trebala bi još postojati opsežna dokumentacija u MUP-u.

Tanja Božić