Slobodna Dalmacija: 25. 09. 2002.

BAVI LI SE I HRVATSKO PRAVOSUĐE SLUČAJEM BOBETKO

Mladen Bajić bez komentara o istrazi Državnog odvjetništva

ZAGREB — Istina o Domovinskom ratu može se obraniti utvrđivanjem individualne odgovornosti za počinjene ratne zločine - istaknuo je u utorak glavni državni odvjetnik Mladen Bajić na molbu da se osvrne na korake koje su do sada poduzele nadležne institucije u Hrvatskoj u utvrđivanju okolnosti oko ratnih zločina.

Operativna obrada koja je intenzivirana u svibnju ove godine, a koju provode Odvjetništvo i Ministarstvo unutarnjih poslova u suradnji s obavještajnim agencijama, još uvijek traje. Na sastanku koji je tada sazvan na inicijativu glavnoga državnog odvjetnika, a na kojem su sudjelovali predstavnici svih nadležnih tijela, naloženo je da se što hitnije prikupe svi podaci vezani uz zločine na vukovarskom, sisačkom i osječkom području, kao i u Medačkom džepu.

Ozbiljnim i kvalitetnim razrješavanjem vrlo složenih slučajeva ratnih zločina koji su se dogodili u Hrvatskoj, domaće bi institucije pokazale međunarodnima kako su konačno sposobne barem dio tih predmeta provesti same, kao i pridonijeti istini o događajima u Domovinskom ratu, tako da za zločine budu kažnjeni oni koji su ih zaista počinili. Što se tiče haaške optužnice protiv generala Janka Bobetka, Mladen Bajić nije htio iznositi komentare vezane uz taj slučaj.

T. DISOPRA