Slobodna Dalmacija: 25. 09. 2002.

PREDSTAVNICI HAAŠKOG SUDA U NEDAVNOJ INFORMACIJI STRANIM DIPLOMATIMA U ZAGREBU

Vlada je u travnju obaviještena o optužnici protiv Bobetka!

Očekivanja Račanove Vlade da će s Amerikom moći napraviti neku vrstu trgovine - veto na sankcije u zamjenu za prihvaćanje ugovora o neizručivanju američkih državljana Međunarodnom kaznenom sudu - proglašena su "čistom iluzijom"

ZAGREB — Strani diplomati u Hrvatskoj jednodušno zaključuju: odbijanje hrvatske Vlade da izruči generala Janka Bobetka Haaškom sudu vodi putem koji bi mogao završiti katastrofom. U tome se diplomati Europske unije nimalo ne razlikuju od predstavnika Sjedinjenih Država, koliko se god u hrvatskoj javnosti stvara drukčiji dojam. U neformalnim kontaktima veleposlanici ističu čak i svoje čuđenje nekim porukama iz Vladinih izvora da Hrvatska u Vijeću sigurnosti može računati na podršku SAD-a prilikom glasovanja o mogućim sankcijama UN-a.

Očekivanja Račanove Vlade da će s Amerikom moći napraviti neku vrstu trgovine - veto na sankcije u zamjenu za prihvaćanje ugovora o neizručivanju američkih državljana Međunarodnom kaznenom sudu - proglašena su "čistom iluzijom". Ili narodski rečeno, "što se babi tilo, to se babi snilo".

Posljedice svoje odluke o zaoštravanju stava prema Haaškom sudu Hrvatska će osjetiti već u završnom tekstu praškog summita NATO saveza. Njezino napredovanje prema članstvu u NATO-u moglo bi biti naglo zaustavljeno. Isto će se dogoditi i s priključenjem Europskoj uniji, koliko god ministar europskih integracija Neven Mimica tvrdio suprotno. Sankcije će, navodi se u diplomatskim krugovima, stupiti na snagu bez obzira na odluku Vijeća sigurnosti UN-a. Bilo zaustavljanjem stranih ulaganja, bilo prestankom trgovinske razmjene.

I povrh svega, strani diplomati mogli su ovih dana od predstavnika Haaškog suda u Zagrebu čuti informaciju da je hrvatska Vlada još u travnju ove godine bila obaviještena o optužnici protiv generala Janka Bobetka. Time padaju u vodu uporne tvrdnje potpredsjednika Vlade Gorana Granića da ga je Carla Del Ponte obmanula i iznenadila optužnicom, te da Vlada na nju nije bila spremna. Uostalom, hrvatski mediji punih su šest mjeseci, gotovo u pravilnim razmacima, najavljivali nove haaške optužnice. Između ostalih i protiv generala Bobetka.

Strani veleposlanici u Hrvatskoj zabrinuti su zbog ponašanja hrvatske Vlade, ali još više zbog tolikog podilaženja desnici. Odugovlačenjem uhićenja generala Bobetka, a zatim i odbijanjem izručenja, Račanova Vlada dala je zamaha političkoj desnici, opoziciji i braniteljskim stožerima. Ismijava se i očekivanje krugova bliskih Vladi da do sankcija neće doći zbog stranog kapitala koji je već ušao u Hrvatsku, kao što se potpuno promašenim tumači nada da će se one kompenzirati trgovinom sa Sjedinjenim Državama.

Međunarodni krugovi najnoviji zaokret Hrvatske u odnosu prema Haaškom sudu tumače kao "ogromnu uslugu Srbiji", koja je u puno goroj unutarnjopolitičkoj situaciji, uz prijeteću pobunu vojske, u kratkom roku izručila Slobodana Miloševića.

Ne gleda se naklono ni na sve jače glasove da predsjednik Stjepan Mesić ne bi trebao svjedočiti na Haaškom sudu u procesu protiv Slobodana Miloševića. U Hrvatskoj postoji velik broj ljudi koji se jednostavno boje presude bivšem srbijanskom lideru, dok bi svojim svjedočenjem Mesić prihvatio procesuiranje na temelju zapovjedne odgovornosti, što se ne uklapa u planove političke desnice.

Upozorenja koja svakodnevno stižu iz međunarodnih diplomatskih krugova uglavnom su adresirana na hrvatsku Vladu. Ured predsjednika Mesića toga je pošteđen, upravo zbog činjenice da su njegovi stavovi u vezi sa suradnjom s Haagom odavno jasni i nedvosmisleni. Zbog svega toga, nakon početne upadljive suzdržanosti i kratkom principijelnog postavljanja u vezi s Bobetkovim izručenjem, u srijedu ili idućih dana može se očekivati Mesićevo obraćanje hrvatskoj javnosti.

Tomislav KLAUŠKI