Vjesnik: 26. 09. 2002.

Rossin: Hrvatska mora poštivati odluke Haaškog suda

»Sve glasine o tome da je SAD spreman podržati Hrvatsku u sukobu s Haaškim sudom u zamjenu za političku trgovinu, potpuno su neutemeljene«, rekao je američkoj veleposlanik u prvom američkom službenom reagiranju na »slučaj Bobetko«

ZAGREB, 25. rujna - U izjavi za Vjesnik američki je veleposlanik u Hrvatskoj Lawrence Rossin rekao kako SAD smatra da Hrvatska mora nastaviti suradnju s Haaškim sudom i poštivati odluke Suda, a da su sve glasine o tome kako je SAD spreman podržati Hrvatsku u sukobu s Haaškim sudom u zamjenu za političku trgovinu, potpuno neutemeljene.

»Naše stajalište o odnosu s Haaškim sudom bilo koje zemlje, uključujući i Hrvatsku, ista je kao što je bila prije godinu dana i sada već nekoliko godina«, kazao je Rossin. Dodao je da svaka zemlja, uključujući i Hrvatsku, ali »uključujući i SAD na naš način«, ima obvezu zbog rezolucije Vijeća sigurnosti UN-a da surađuje s Haagom što podrazumijeva i provođenje odluke Sudskog vijeća. »To je jednostavno tako. Uvijek se može raspravljati o modalitetima suradnje, no ne može se raspravljati suradnja, ona ne može biti ugrožena, jer je riječ o obvezi«, rekao je Rossin.

»U medijima sam vidio puno spekulacija da će SAD pomoći Hrvatskoj u slučaju da se sukobi s Haaškim sudom. Rekao bih da Hrvatska trenutno nije u sukobu sa Sudom, ali da bi mogla ići tim smjerom. Rekao sam Vladinim dužnosnicima s kojima sam razgovarao da ne trebaju vjerovati da će od SAD-a dobiti bilo što više od onoga što sam upravo izjavio. Tu poruku su svi shvatili«, kazao je Rossin.

Naglasio je kako »ne postoji mogućnost da će SAD provesti, a to nas nitko nije ni tražio, neku vrstu trgovine da bismo podržali bilo što osim suradnje s Haaškim sudom«.

»Pitanje Međunarodnog kaznenog suda i Haaškog suda dvije su odvojene stvari. Riječ je o fantaziji i gluposti da bilo tko vjeruje kako će SAD nekako pomoći Hrvatskoj u njezinom sukobljavanju s Haaškim sudom oko trgovine optužnicama. Neki su ljudi čitali previše tekstova u američkim novinama da bi SAD htio otpustiti Carlu del Ponte i da mi ne želimo da Haaški sud uspije u svom radu. Sve te stvari su neistinite, u potpunosti neistinite i bez utemeljenja«, kazao je američki veleposlanik u Hrvatskoj.

Dodao je da SAD podržava Haaški sud u pitanju svake optužnice koje pošalje, jer je to dio obveze i temelj. Bilo koja ideja, kaže Rossin, i bilo koja analiza ili odluka koja je donesena s mišlju da se politika SAD-a oko suradnje s Haaškim sudom promijenila u potpunosti je neutemeljena. »Posebice stoga što čujem puno spekulacija. Stoga napominjem da svi takvi tekstovi nisu sadržavali citate ni jednog dužnosnika američke vlade«, rekao je Rossin.

Bruno Lopandić