Novi list: 26. 09. 2002.

RATNOG ZAPOVJEDNIKA ZRAKOPLOVSTVA IMRU AGOTIĆA GENERAL BOBETKO OPTUŽIO ZA RATNI ZLOČIN

Agotić: Bobetko je star i brka neke stvari

Na Bobetkove optužbe trebao bi reagirati Glavni stožer, smatraju generali od kojih neki, neslužbeno, misle da je jedini cilj Bobetkovih javnih istupa podizanje spomenika samome sebi

ZAGREB – Anton Tus, Davor Domazet, Imra Agotić i Petar Stipetić – generali iz Domovinskog rata koje je njihov suborac Janko Bobetko jučer u novinama žestoko optužio za pogreške, pa i ratne zločine, vrlo suzdržano komentiraju tvrdnje svojega ratnog suborca.

Imru Agotića, ratnog zapovjednika Hrvatskog ratnog zrakoplovstva i današnjega vojnog savjetnika predsjednika Republike, Bobetko je u Globusu izravno optužio za ratni zločin, izjavivši ovo: »Avijaciju treba koristiti kad je potrebno, a ne kao onda kad je Agotić u Oluji poslao avion da bombardira kolonu Srba. Tada je poginulo dosta civila (...)«

»Žalim ga, ima već puno godina i vjerojatno je pobrkao neke stvari«, jedini je komentar generala Agotića.

Tus: Ne želim polemizirati

Bobetkov prethodnik na mjestu zapovjednika HV-a i današnji hrvatski veleposlanik pri NATO-u Anton Tus ne želi komentirati Bobetkove optužbe da je obrani Gospića oduzeo topništvo te da je, ratujući »u bunkeru ispod Sljemena«, neopravdano izgubio trećinu Hrvatske. »Ne želim polemizirati s Bobetkom«, kazao nam je Tus.

Suzdržan je i umirovljeni admiral Davor Domazet-Lošo, Bobetkov politički istomišljenik i jedan od najustrajnijih boraca protiv njegova izručenja Haagu. Domazeta je Bobetko optužio da je zajedno s Petrom Stipetićem propustio izvršiti njegovu zapovijed da nadgleda povlačenje vojske iz Medačkoga džepa, zbog čega se ondje dogodilo najviše zločina.

»U Domovinskom ratu bio sam načelnik Obavještajne uprave Glavnog stožera Oružanih snaga RH. To je sav moj komentar«, odlučno, čak pomalo ljutito, kazao nam je jučer Domazet, ne želeći objasniti značenje te svoje izjave. Zato možemo samo nagađati što bi ona mogla značiti: ili da Bobetko nije bio ovlašten glavnome obavještajcu zapovjediti neka na terenu nadgleda povlačenje vojske, ili da Domazet Bobetku poručuje kako, po prirodi svoje ratne dužnosti, zna mnogo više nego što Bobetko pretpostavlja.

General Petar Stipetić, danas zapovjednik Glavnog stožera OS RH, nije komentirao Bobetkov intervju.

»Nasilnička figura«

Neki od naših sugovornika, međutim, u neslužbenom razgovoru naglašavaju da su zgroženi Bobetkovim izjavama, pa drže da bi na njih službeno morao reagirati i Glavni stožer Oružanih snaga RH. »Pa Bobetko je u tom intervjuu časnika naše vojske, generala Agotića, izravno optužio za ratni zločin!«, reakcija je jednoga od njih.

Naglašavajući kako su svjesni sadašnjega nezavidnog položaja generala Bobetka, naši sugovornici ipak su kazali kako je riječ o »nasilničkoj figuri, uvijek spremnoj vlastitu osobu nečasno stavljati u prvi plan«. Tako veliki heroj, kakvim se smatra Bobetko, trebao bi biti spreman to svoje herojstvo pokazati i obraniti Hrvatsku tamo gdje je pozvan. »A ne dizati tolike tenzije i spomenik sebi samome podizati još više, jer to je jedini cilj svih njegovih javnih istupa«, drži jedan od naših sugovornika.

U Domovinskome ratu, podsjećaju upućeni, Bobetko nije sudjelovao ni 1991., ni u Bljesku, ni u Oluji, ali jest u »diverzantskim akcijama« Maslenici i Medačkom džepu, »za koje sada vidimo kakve su bile«. »1991. nije se htio pridružiti, jer se nije htio odreći vojne mirovine«. Neki drugi čak tvrde da im je Bobetko u listopadu 1991., odgovarajući na poziv da se pridruži obrani, osobno rekao da »neće s ustašama«.

»Bobetko je siledžija bez operativno-strategijskog znanja«, tvrdi jedan od generala HV-a. Doznajemo i informaciju da su predsjednika Tuđmana neki upozorili da »griješi kad uzima Bobetka« te da će se zbog toga »jednom pokajati«. »Ne bi, kaže, izgubio trećinu Hrvatske da je 1991. zapovijedao vojskom. A uistinu bi se dogodilo ovako: izgubili bismo Hrvatsku«, oporo tvrde neki Bobetkovi suborci.

Bobetko 2000.: »Stipetić u Medačkom džepu nije imao zadaća«

»General Stipetić u operaciji Medački džep nije imao posebnih zadaća, niti bi mu se stoga mogli pripisati bilo kakvi momenti koji bacaju sumnju na njegovu ulogu u toj operaciji.«To je izjavio general Bobetko 5. kolovoza 2000., odgovarajući na pitanje Slobodne Dalmacije ima li osnove u spekulacijama da je general Stipetić odgovoran za ratne zločine u Medačkom džepu.

»Stipetić je jedino trebao utvrditi poštuju li se sporazumi i ništa na svoju ruku on nije učinio«, kazao je Bobetko i dodao: »S posebnom komisijom Unprofora utvrđeno je da je zadaća odrađena u skladu sa svim normama međunarodnog ratnog prava. Civilne žrtve su utvrđene i kompletna dokumentacija predana je zapovjedniku Unprofora, sektora Sjever, generalu Cotu«, kazao je tada Bobetko.

Boris PAVELIĆ, Denis ROMAC