Slobodna Dalmacija: 26. 09. 2002.

FLORENCE HARTMANN, GLASNOGOVORNICA HAAŠKOG TUŽITELJSTVA:

Preispitivanje optužnice je smiješno

DEN HAAG — Glasnogovornica Haaškog tužiteljstva Florence Hartmann odbacila je u srijedu u Haagu ideju preispitivanja optužnice protiv generala Janka Bobetka kao "apsolutno smiješnu".

— Nijedna vlada ne može osporiti optužnicu. To je legalni dokument Suda — rekla je Hartmann na redovitoj konferenciji za novinare u Haagu u odgovoru na pitanje o planovima za preispitivanje optužnice pred Ustavnim sudom RH.

Ona je također kazala kako su komentari hrvatske Vlade na račun definicije karaktera operacije Medački džep u optužnici protiv generala Bobetka "iznenađujući", jer je, podsjetila je Hartmann, na isti način ta operacija tretirana i u prijašnjoj optužnici, po kojoj je Hrvatska i postupila. Haaški sud je, naime, već prije optužio hrvatskoga generala Rahima Ademija za zločine počinjene na području Medačkog džepa, a tu optužnicu Vlada nije osporavala. Prošloga tjedna otpečaćena je optužnica koja tereti generala Bobetka kao načelnika Glavnog stožera HV-a za isti zločin.

Glasnogovornik Suda Jim Landale podsjetio je da su obveze Hrvatske na temelju međunarodnog prava potpuno jasne.

— Vlasti u Zagrebu trebaju uhititi generala Bobetka — rekao je Landale.

Hartmann je kazala i kako ured Tužiteljstva do sada nije primio nikakav službeni odgovor Zagreba u vezi s upućenim nalogom za uhićenje i optužnice protiv generala Bobetka.

— Nemamo službenih informacija o stajalištu hrvatske Vlade — rekla je Hartmann.

Upitan o utjecaju zdravlja generala Bobetka na haaški postupak, Landale je kazao kako je potrebno da hrvatske vlasti prvo pošalju dokumentaciju o njegovu zdravlju na razmatranje sucima.

— Nije mi poznato da se to dogodilo — rekao je Landale.

Potpredsjednik Vlade i predsjednik Vladina Savjeta za suradnju s Haaškim sudom Goran Granić ne želi komentirati izjave glasnogovornice Haaškog tužiteljstva, a sve što Vlada ima reći o navodima Tužiteljstva o optužnici protiv Janka Bobetka reći će u pravnom postupku, rečeno je u srijedu navečer Hini u Vladinu Uredu za odnose s javnošću.