Vjesnik: 26. 09. 2002.

Mesić: »Slučaj Bobetko« nije i nikad ne smije postati »slučaj Hrvatska«

Suradnja sa sudom u Haagu znači punu suradnju, u svakom slučaju i u svako vrijeme, rekao je hrvatski predsjednik/ U slučaju optužnice protiv generala Bobetka nije riječ ni o dovođenju u pitanje legitimnosti Domovinskog rata, ni o ugrožavanju opstojnosti hrvatske države, kazao je Mesić/ Moramo inzistirati na tome da se otvorena pitanja ne rješavaju na ulici, poručio je Predsjednik

ZAGREB, 25. rujna - Predsjednik Republike Stjepan Mesić obratio se u srijedu navečer naciji. Predsjednikov govor prenosimo u cijelosti:

»Posljednjih dana stanje na hrvatskoj političkoj sceni primjetno se zaoštrava i radikalizira. U takvim okolnostima smatram nužnim obratiti se hrvatskoj javnosti, svim građanima i iznijeti svoja stajališta o trenutnoj situaciji, njezinim uzrocima i mogućim posljedicama.

Kao što svi znate, neposredni je povod optužnica koju je protiv generala Janka Bobetka podigao Međunarodni sud u Haagu.

Vjerujem da nikoga ne moram podsjećati na to da je Hrvatska svojedobno bila jedan od inicijatora osnivanja tog suda, da je on formiran odlukom Vijeća sigurnosti UN-a i da je Hrvatska prije šest godina donijela Ustavni zakon kojim se obvezala na suradnju s Haaškim sudom.

Suradnja sa sudom u Haagu znači upravo to - puno surađivanje države Hrvatske i svakog njenog građanina sa sudom što ga je međunarodna zajednica osnovala da bi se procesuirali oni koji su odgovorni za ratne zločine počinjene na tlu bivše Jugoslavije. Ponavljam: riječ je o punoj suradnji, u svakom slučaju i u svako vrijeme.

To je obveza koju smo preuzeli. Svijet s pravom očekuje od nas da se držimo riječi koju smo dali.

U slučaju optužnice protiv generala Bobetka nije riječ ni o dovođenju u pitanje legitimnosti Domovinskog rata, ni o ugrožavanju opstojnosti hrvatske države. To želim posebno naglasiti. Naime, ekstremni politički krugovi koji su posljednjih dana sve glasniji i agresivniji, uporno ponavljaju tezu kako svijet, koji navodno ne želi hrvatsku državu, optužbom protiv generala Bobetka želi rušiti njezine temelje. Ponavljam, to naprosto nije istina.

General je na osnovi takozvane zapovjedne odgovornosti optužen za sasvim konkretne zločine, koji su se nedvojbeno dogodili, u vrijeme, odnosno nakon jedne određene vojne operacije, a koji su - nažalost - isto tako nedvojbeno počinjeni na hrvatskoj strani.Da bi stvari svakome do kraja bile jasne, dodat ću da zapovjedna odgovornost znači odgovornost onoga koji je bilo naredio zločine, bilo za njih znao, a nije ih pokušao spriječiti, bilo saznao za njih, a nije kaznio njihove počinitelje.

To je kriterij na osnovu kojega se trenutno u Haagu sudi Slobodanu Miloševiću, čovjeku koji je najodgovorniji na sva zla koja su se na našim prostorima dogodila u posljednjem desetljeću. U tom procesu ja ću uskoro dati svoj iskaz kao svjedok, postupajući upravo u skladu s našim ustavnim zakonom koji svakog građanina Republike Hrvatske obvezuje na suradnju s Haškim sudom.

Ako u konkretnom slučaju generala Bobetka mogu nešto prigovoriti Haaškom sudu, onda je to propuštanje mogućnosti da se s generalom razgovara prije podizanja optužnice. Tu mu je mogućnost apsolutno trebalo dati.

Isto tako ne mogu prihvatiti formulaciju iz optužnice koja govori o sukobima hrvatskih snaga i hrvatskih Srba. Svi vrlo dobro znamo da su posrijedi bili sukobi dijela srpske manjine koju je pobunio i kontrolirao Milošević - i hrvatske države.

No, ako je u našoj vlasti bilo tko već prije nekoliko mjeseci znao da se priprema optužnica protiv generala Bobetka, onda i na tu adresu moram uputiti prigovor, što se od Haaškog suda odmah nije tražilo organiziranje prethodnog razgovora s nekadašnjim načelnikom Glavnog stožera.

Toliko o osnovnim činjenicama i prethistoriji cijele stvari. A sada riječ dvije o onome što se trenutno događa.

Ekstremne političke snage u Hrvatskoj, oni koji su rezultate izbora godine 2000. doživjeli kao svoj poraz, spremno su i bez ikakvih skrupula iskoristili slučaj generala Bobetka da pokušaju ne samo promijeniti odnos Hrvatske prema Haaškom sudu, nego i da cijeli razvoj Hrvatske usmjere u pravcu suprotnom od onoga kojim se ona danas kreće.

Političko djelovanje je, naravno, legitimno, ali nije legitimno i ne smije se dopustiti, dovođenje u pitanje budućnosti ove zemlje.

Nije legitimno i neće se dopustiti mobiliziranje na antieuropskoj i antidemokratskoj platformi.

Napokon, nije legitimno i ne dolazi u obzir dovođenje Hrvatske u položaj taoca bilo čijih ambicija, privilegija ili straha od istine, odnosno odgovornosti.

Nitko nema mandat za uvođenje Hrvatske u novu izolaciju.

Nitko nema mandat zloupotrebljavanja sudbine jednog čovjeka, ma tko to bio, kako bi se obranila vlastita pozicija. "Slučaj Bobetko" nije i nikada ne smije postati "slučaj Hrvatska".

Ali, i to moram krajnje jasno reći, ima onih koji žele "slučaj Bobetko" iskoristiti da bi od Hrvatske napravili "slučaj". Naše ponašanje u sadašnjoj situaciji, odredit će našu budućnost na međunarodnoj sceni.

Mi moramo ustrajati na tome da je Hrvatska pravna država, da svi zakoni jednako vrijede za sve i da nitko nema pravo i ne smije imati bilo kakve privilegije, bez obzira na prijašnje zasluge.

Mi moramo inzistirati na tome da se otvorena pitanja ne rješavaju na ulici, na estradnim koncertima i u krugovima ovih ili onih interesnih skupina. Sva se pitanja mogu i moraju rješavati isključivo u sklopu institucija sustava. U tome vidim i zadaću naše Vlade.

Vjerujem da razumijete što vam želim reći. Opet jednom našli smo se u situaciji da sami odlučujemo o svojoj sudbini.

Siguran sam da imamo snage to učiniti na način koji će pokazati da ekstremi neće proći, da su temelji našeg demokratskog ustroja čvrsti, da smo trajno opredijeljeni za individualiziranje krivnje i skidanje hipoteke rata i da smo odlučni svoju budućnost graditi u krilu demokratskog svijeta i ujedinjene Europe.

Evo, to je ono što sam smatrao potrebnim reći. Moj je interes samo jedan i vrlo jasan - dobrobit Hrvatske, stabilnost naše zemlje i njezin čvrst i priznat položaj u svijetu«.