Slobodna Dalmacija: 26. 09. 2002.

GENERAL BOBETKO U NOVOM GLOBUSU O ZLOČINIMA U MEDAČKOM DŽEPU

Krivci - Agotić, Stipetić i Domazet

ZAGREB — Običan telefonski poziv bio je u srijedu dovoljan da se dođe do generala Janka Bobetka. General se na telefon javio sam, no premda iznimno ljubazno, odbio je bilo što kazivati za novine poglavito kazavši kako je štampi rekao sve što je imao reći. Komentirati nije želio ni dan ranije održan sastanak premijera Ivice Račan s predsjednicima parlamentarnih klubova, baš kao što nije bio voljan razgovarati o pismu što ga je poslao predjedniku RH Stipi Mesiću.

Pismo je dao samo Globusu, prisnažio nam je Bobetko, međutim u razgovoru što ga u najnovijem broju Globusa u razgovoru vođenim s generalm pismo predsjedniku i to vjerojatno starijeg datuma se tek ovlaš spominje.

Međutim, general Bobetko u Globusu je jasno optužio generala Petra Stipetića i admirala Davora Domazeta jer nisu, kako kaže, nadgledali povlačenje iz Medačkog džepa iako im je to naložio te Imru Agotića koji je, tvrdi Bobetko, odgovoran za bombardiranje srpske kolone u Oluji. Bobetko ističe da je generale Domazeta i Stipetića zadužio da se brinu o trupama u povlačenju i da paze kako se ne bi dogodio bilo kakva incident. Štoviše on je, tvrdi, izrijekom naložio generalima da se incidenti ne smiju dopustiti, ali najprije Stipetić, a onda i Domazet napustili su Medački džep prije nego je povlačenje završeno ne izvršivši tako svoju zadaću.

Agotićevu odgovornost Bobetko spominje kada decidirano tvrdi da u akciji Medački džep nije uopće bila uključena avijacija.

- Avijaciju treba koristiti kada je potrebno, a ne kao onda kada je Agotić u Oluji posalo avion da bombardira kolonu Srba. Tada je poginulo dosta civila, ali, evo, nitko u Haagu ne spominje Agotića, ali su se dovezali mene koji "ni luk jeo ni luk mirisao" - kazuje Bobetko.

Nije u intervjuu Bobetko zaboravio ni generala Rahima Ademija kojeg je, kaže, jedino mogao - zajedno s pukovnikom Milom Kosovićem "za čiju je domobransku jedinicu sumnjao da je počinila zločin" - smijeniti.

Na upit je li dao nalog da se počinjeni zločini istraže general Bobetko odgovara: "Nisam, jer to nije moj posao. Pa nisam ja bio lugar u šumi, nego zapovjednik Glavnog stožera. Istragu je trebala obaviti vojna policija!"

S.PAVIĆ