Slobodna Dalmacija: 26. 09. 2002.

MILE KOSOVIĆ, ZAPOVJEDNIK DOMOBRANSKE POSTROJBE U AKCIJI MEDAČKI DŽEP, KOJEG BOBETKO TERETI ZA UBOJSTVA CIVILA:

Bili smo žrtveni janjci Bobetka i Gojka Šuška!

Navodno se moralo nešto poduzeti nakon ubojstava civila. Lijepo su nam objasnili da je to u interesu države. Mi smo poslije toga napredovali, dali su nam pohvale. Rekli su da će u slučaju da netko bude pitao na sva pitanja odgovarati general Bobetko. Mi smo na to morali pristati, takva je to bila igra

Mile Kosović je vodio domobransku postrojbu u akciji Medački džep. U najnovijim istupima u javnosti general Janko Bobetko optužio ga je da se zajedno s civilima provukao iza leđa generala Rahima Ademija i skrivio pokolj civila. Na kraju akcije smijenjen je zajedno s generalom Ademijem.

Jeste li bili žrtvovani nakon akcije u Medačkom džepu?

Moja domobranska postrojba bila je jedna od tri jedinice koje su sudjelovale u akciji u Medačkom džepu, u operaciji koja je trajala do podne. Poslije nekih nemilih događaja, gdje je dolazilo do ubijanja civila, pozvali su generala Rahima Ademija i mene u Zagreb, jer je nekoga naprosto trebalo smijeniti. Jednostavno su izabrali nas dvojicu.

Tko vas je odabrao?

Gojko Šušak i Janko Bobetko.

Zašto?

Navodno se moralo nešto poduzeti nakon ubojstava civila. Lijepo su nam objasnili da je to u interesu države. Mi smo poslije toga napredovali, dali su nam pohvale.

Jesu li vam rekli tko će odgovarati ako dođe do istrage?

Rekli su da će u slučaju da netko bude pitao na sva pitanja odgovarati general Bobetko. Mi smo na to morali pristati, takva je to bila igra.

Ipak, niste li mogli očekivati da će vas netko prozvati zbog tih zločina?

Nismo tada tako razmišljali. Bobetko nas je po zapovijedi smijenio i gotovo. To je bio amen. Više nije bilo priče o tome pristajemo li ili ne. Govorili su da će neka komisija točno utvrditi tko je krivac i da će na tome završiti. Mi smo u interesu države žrtvovani kako bi se zaustavile priče o ubojstvima. A sad general Bobetko tu odluku koristi za svoju obranu. Ali to puno neće pomoći jer i mi imamo dokumentaciju kojom ćemo se boriti protiv toga.

Možete li ukratko reći tko je vodio akciju u Medačkom džepu, tko je bio formalno odgovoran i koja je bila uloga Rahima Ademija i vas?

Evo ukratko, nositelj akcije bio je general Norac, mi smo bili njemu podređeni. Ništa drugo.

Kako gledate na optužnicu protiv Janka Bobetka?

Čujte, kad je već došlo da se ovo preispituje, koliko čitam u novinama, očito je da su igru preuzeli političari oko Bobetka. Sve je to igra politike. Njima najmanje znači Bobetko. Kao što su podvalili Rahimu Ademiju da ide u Haag, tako bi žrtvovali i Bobetka samo da izvuku neku korist.

Tko bi trebao odgovarati za zločine u Medačkom džepu?

To me svi pitaju. Ne mogu reći tko je kriv, to mora sud dokazati. Ja sam spreman ići na sud jer meni i generalu Ademiju najbolje odgovara istina. Mi nikada nismo smjeli ništa izjaviti ni reći o toj akciji. Sva ta igra političara samo je farsa, trovanje našeg naroda, ali prava istina će izaći na vidjelo.

Jeste li spremni ići u Haag?

Jesam, spreman sam. Nama najviše odgovara istina jer smo časno i pošteno odradili svoj posao, vojnički i nismo se borili protiv baba i civila. Moja postrojba imala je žestoku borbu, dosta ranjenih i jako teško sam odradio svoj posao. Borio sam se s njihovom vojskom, a ne civilima. Smatram to časnom borbom i ne prihvaćam ovo što mi pokušavaju podvaliti. Nečasnih radnji je bilo, ali ne na mom pravcu djelovanja, nego sa strane, a dokumentacija pokazuje tko je kuda išao.

Kako gledate na politiku hrvatske Vlade koja je rekla da neće izručiti generala Bobetka Haagu?

To je isto čista politika. Ovi na vlasti žele se održati, a oni iz opozicije hoće preuzeti vlast. Najgore je kad političari uzmu stvari u svoje ruke, onda smo stvarno propali. Oni samo gledaju svoje interese. Čitam da nagovaraju Bobetka da se ubije, a ja mu baš želim dobro zdravlje i da poživi koju godinu.

Zašto, da bi se mogao pojaviti na sudu?

Ha, pa i zato, ali više zato što sad i on treba ispasti nekakvo žrtveno janje. Dosad smo mi bili žrtveni janjci, a sad to stvaraju od njega.

Tomislav KLAUŠKI