Vjesnik: 27. 09. 2002.

Zakašnjeloj diplomatskoj inicijativi smanjen manevarski prostor

Hrvatski šef diplomacije pokušao je veleposlanicima objasniti da taj pravni spor ne znači odbijanje suradnje s Haaškim sudom te da Hrvatska podržava Sud/ Međunarodni predstavnici hrvatske razloge smatraju pravno neutemeljenim/ Ocjena o neustavnosti optužnice vrlo se lako može srušiti, jer se u njoj ne dovodi u pitanje legitimnost hrvatskih oslobodilačkih akcija, nego se navode počinjeni zločini, smatraju strani diplomati/ Hrvatska sa svojim diplomatskim naporima zakasnila puna četiri mjeseca

ZAGREB, 26. rujna - Hrvatski ministar vanjskih poslova Tonino Picula pozvao je u četvrtak strane veleposlanike kako bi objasnio stajališta Vlade oko osporavanja optužnice protiv generala Bobetka.

Taj potez Zrinjevca prvi je vidljiv znak najavljene diplomatske inicijative kako bi se pokušao ublažiti negativan odjek u međunarodnim krugovima, da Vlada optužnicu ne prihvaća i da će s Haaškim sudom započeti pravni spor. Reakcija diplomacije je međutim došla prekasno, a puna četiri mjeseca koliko je Vlada znala za optužnicu, hrvatska diplomacija bila je potpuno neiskorištena.

Hrvatski šef diplomacije pokušao je veleposlanicima objasniti da taj pravni spor ne znači odbijanje suradnje s Haaškim sudom, te da Hrvatska podržava Sud.

Ipak, istaknuo je Picula, optužnica sadrži niz spornih formulacija i kvalifikacija, posebno one koje se odnose na kvalifikaciju Domovinskog rata i zapovjednu odgovornost.

Iako su strani veleposlanici pažljivo saslušali argumentaciju ministra Picule s obećanjem da će o njemu izvijestiti svoje vlade, međunarodni predstavnici hrvatske razloge smatraju pravno neutemeljenim.

Ocjena o neustavnosti optužnice vrlo se lako može srušiti, jer se u njoj ne dovodi u pitanje legitimnost hrvatskih oslobodilačkih akcija, nego se navode počinjeni zločini, rekao nam je jedan zapadni diplomata.

Iako će proći još neko vrijeme dok se o nastaloj situaciji službeno ne oglasi Europska unija, sasvim je sigurno da je hrvatsko približavanje EU već ovoga trenutka u dobroj mjeri ugroženo, a opća je procjena strane diplomacije da je Hrvatska sa svojim diplomatskim naporima zakasnila puna četiri mjeseca.

»Vlada je o podizanju optužnice bila službeno izvještena još u svibnju i teško mi je shvatljivo kako se nije uspjela na vrijeme pripremiti«, izjavio je Vjesniku strani diplomatski izvor. Predstavnici hrvatske diplomacije priznali su nam da je zbog tog kašnjenja i nekoordiniranosti sada bitno sužen manevarski prostor.

Hrvatski diplomati su Vjesniku istaknuli kako su očekivanja da će SAD biti od pomoći od samoga početka bila potpuno neutemeljena, što je sada i službeno potvrđeno, ali i da službeni Bruxelles neće blagonaklono gledati na ponašanje Vlade.

No problem s optužnicom protiv generala Bobetka nije jedini kada je riječ o odnosima s EU-om.

Hrvatsku još čeka problem šverca šećera, a do kraja godine mora ispuniti političke kriterije i potrebne zakone kako bi njena kandidatura za članstvo u EU uopće imala efekta.

Naši strani sugovornici su kazali da Vlada ima pravo iscrpiti pravne mogućnosti, no ne može se baviti politikom kada je riječ o Sudu.

»Ako se budu i dalje pokušavali boriti protiv optužnice političkim izjavama, onda je to unaprijed izgubljena bitka. Na kraju, konačnu odluku donosi Sud«, istaknuo je naš sugovornik.

Dodao je kako se od sastanka s ministrom Piculom nije moglo mnogo ni očekivati, osim ponavljana Vladinih stajališta.

»Ministar Picula, kao uostalom i ostali članovi Vlade, jako su dobro svjesni kakvo je naše stajalište. Hrvatska mora nastaviti suradnju s Haaškim sudom i provesti sve njegove odluke. Kada je riječ o Haaškom sudu, stvar je vrlo jednostavna ili se surađuje ili ne«, rekao je Vjesniku strani diplomat.

On je dodao da Hrvatska mora biti vrlo oprezna jer »može mnogo toga izgubiti «. Hrvatska je iznimno teško došla do dobrog položaja u međunarodnoj zajednici, a takav povlašteni status može se vrlo brzo izgubiti.

Hrvatska je, naveli su naši sugovornici, odabrala put uključivanja u svjetske integracije u kojima je vladavina prava jedan od ključnih temelja.

»Hrvatsku smatramo najrazvijenijom zemljom u regiji i važno nam je da s napretkom nastavi. Budući da Hrvatska ima najveću perspektivu logično je da od nje očekujemo da poštuje međunarodne obveze i potvrdi se kao suvremena demokratska zemlja«, smatraju strani diplomati.

SAD obustavio program pomoći hrvatskom pravosuđu

SAD je privremeno obustavio najavljeni program pomoći za osposobljavanje hrvatskog pravosuđa, doznaje Vjesnik iz diplomatskih izvora. Kako nam je rečeno, SAD u ovoj situaciji ne želi da se pogrešno pomisli da je ta američka pomoć povezana s pitanjem hrvatske suradnje s Haaškim sudom.

»Pomoć je namijenjena povećanju efikasnosti hrvatskog pravosuđa, no to ne znači da će SAD od Haaga tražiti da sve slučajeve prebace u Hrvatsku. Riječ je samo o slučajevima na nižoj razini«, potvrdio je Vjesniku jedan strani diplomat.

Bruno Lopandić