Novi list: 27. 09. 2002.

NAČELNIK GLAVNOG STOŽERA PETAR STIPETIĆ ODGOVARA NA OPTUŽBE GENERALA BOBETKA

Stipetić: Bobetko bezočno laže

Tijekom povlačenja crta zapovijedanja nije se mijenjala, Bobetko je odgovarao i za povlačenje iz Medačkog džepa. Znao je za istragu o zločinima i u komisiju je trebao imenovati jednog predstavnika

ZAGREB – »Tvrdnja da sam napustio Gospić ne izvršivši dobivenu zadaću netočna je i bezočna laž«, tvrdnja je iz jučerašnjega opsežnog priopćenja načelnika Glavnog stožera Oružanih snaga RH generala Petra Stipetića, u kojemu objašnjava svoju ulogu u akciji Medački džep i neuspjelom smjenjivanju Mirka Norca u Gospiću 1991., komentirajući istodobno optužbe koje je protiv njega u posljednja dva broja Globusa iznio general Janko Bobetko.

Stipetić na gusto kucanoj stranici prepričava kako je došlo do toga da je 15. rujna 1993. s UNPROFOR-om potpisao Sporazum o povlačenju HV-a s položaja osvojenih u bici za Medački džep. Toga je dana pošao obići crte bojišta na Banovinu jer je Sisak bio pod topničkom vatrom, a on zapovjednik Zbornog područja Zagreb. Na pola puta pozvan je da se vrati u Zagreb, gdje mu je tadašnji načelnik Glavnog stožera OS RH Janko Bobetko naredio da, kao član stalnoga izaslanstva RH za vezu s UNPROFOR-om, potpiše taj sporazum. Stipetić je odgovorio da nije obaviješten o operaciji Medački džep te da za potpisivanje nije nadležan on, nego zapovjednik ZP-a Gospić. Na to je Bobetko otpovrnuo da je tako odlučio Vrhovni zapovjednik Franjo Tuđman.

Kada je Stipetić krenuo potpisati sporazum, Bobetko mu je kazao: »Generale, ja to nikada ne bih potpisao«. Stipetić je odgovorio: »Generale, ja sam vojnik, vi ste moj nadređeni, i ja izvršavam vašu zapovijed i zapovijed Vrhovnog zapovjednika«. Pritom, iziritiran Bobetkovom upadicom, Stipetić je »rekao i nešto što nije za objavljivanje, i usput olovkom poderao zadnji primjerak sporazuma (pitam se gdje je tada bila čast i dostojanstvo generala Bobetka)«, stoji u priopćenju.

Nakon toga, Stipetić je po Bobetkovoj zapovijedi otišao u Gospić i s UNPROFOR-om dogovorio da povlačenje potraje 15.,16. i 17. rujna. »Iz Gospića sam se vratio kad su naše snage napustile Medački džep i kad su snage UNPROFOR-a stale i na zadnji check-point koje su držale prije operacije. O izvršenoj zadaći sam osobno izvijestio generala Bobetka 18. rujna 1993.«, kaže Stipetić opovrgavajući Bobetkove tvrdnje da su on i admiral Domazet trebali kontrolirati povlačenje. Stipetić pritom naglašava da je crta zapovijedanja i tijekom povlačenja »ostala ista kao što je bila i prije i za vrijeme operacije (načelnik GS-ZP Gospić-podređene postrojbe)«. Tvrdi također: »Mojim dolaskom u Gospić 15. rujna 1993., sve što se događalo u Medačkom džepu bilo je završeno«.

Stipetić također kaže da je ostao vidjeti kako se zadaća izvršava na terenu, iako to nije morao učiniti. No, nije uspio: »U toj namjeri bio sam spriječen porukom da ukoliko izađem na teren da ću biti likvidiran, pa sam odustao.« Dodaje također da su vojnici bili revoltirani povlačenjem do te mjere da se i pucalo po zgradi Zbornog područja, u kojoj je bio i on.

O istrazi zločina u Medačkom džepu Stipetić piše ovo: »Postoji dokumentacija iz koje je vidljivo da je načelnik GS HV general Bobetko bio upoznat s Odlukom ministra obrane kojom je naloženo Vojnoj policiji da provede istragu o eventualnom zločinu u Medačkom džepu i da ista podnese pismeno izvješće. Tom odlukom Bobetko je trebao imenovati jednog predstavnika u sastav Komisije za istražne radnje«. Je li Bobetko to učinio, Stipetić ne kaže, završavajući svoje pismo izrazima razumijevanja za sadašnji Bobetkov položaj i obećanjima da će učiniti sve što mu položaj dopušta kako bi mu pomogao.

Norac je poručio: »J... sve hrvatske generale na čelu s Tuđmanom«

Stipetić iznosi i detalje o već poznatoj epizodi neuspjeloga smjenjivanja Mirka Norca s mjesta zapovjednika 118. brigade HV-a u Gospiću 1991. Tu odluku, ispravlja Stipetić Globus, nije donio general Tus, nego Franjo Tuđman. »Činjenica je da sam uz brojne probleme došao u Gospić, i pred cijelim zapovjedništvom 118. brigade priopćio generalu Norcu o njegovu smjenjivanju. Zamolio sam ga da odmah pođe sa mnom u Zagreb, jer predsjednik Tuđman želi s njim osobno razgovarati. General Norac je to odbio ispraćajući me na odlasku porukom za predsjednika Tuđmana: 'J... ja sve hrvatske generale na čelu s Franjom Tuđmanom, za mene je jedini general Maks Luburić' – a ne kako u Globusu piše, Jure Francetić«, napisao je general Stipetić.

B. PAVELIĆ