Novi list: 27. 09. 2002.

DOBROSLAV PARAGA O NEDOPUSTIVOM POISTOVJEĆIVANJU JANKA BOBETKA I HRVATSKE

Ružno naličje generalovih pobjeda

Stožerni general Janko Bobetko svjestan svoje krivnje za Medački džep, ali i za druge nelegitimne događaje iz rata za nezavisnost Republike Hrvatske sam je u više navrata sebe nudio Haškom sudu kao krivca preuzimajući javno svu odgovornost za uspjehe i neuspjehe vojnih akcija dok je bio načelnik Glavnog stožera Hrvatske vojske. Nedopustivo je u ovom trenutku sa stajališta pravde i jednakosti svih hrvatskih građana pred zakonom kao i radi obrane hrvatskih nacionalnih i državnih interesa poistovjetiti generala Bobetka s Hrvatskom i ustrajati na tezi da je suđenje njemu suđenje Hrvatskoj.

O generalu Bobetku, kojeg osobno cijenim i poznajem, pod utjecajem režimski kontroliranih medija proširila se fama o nepobjedivom vojskovođi, međutim te njegove pobjede imaju svoje ružno naličje, kada zavirimo u dosije o oslobađanju južne Hrvatske 1992. godine, a zapravo teritorijalne zamjene dubrovačkog zaleđa za Bosansku posavinu između Tuđmana i Miloševića. Ili od njega dobivena pobjeda u inače legitimnoj vojnoj akciji oslobađanja Medačkog džepa, ali kasnije pretvorena u Pirovu pobjedu u neljudskoj i divljačkoj primjeni taktike spaljene zemlje nad lokalnim stanovništvom i imovinom.

General Bobetko je izravno vojno i politički sudjelovao u vojnim operacijama u BIH radi njezine podjele i ustrojavanju HVO-a kasnije instrumentaliziranog za sukob sa Muslimanima. Zapamtio sam dobro njegovo lažno svjedočenje protiv mene pred Vojnim sudom u Zagrebu u listopadu 1993. godine, neposredno nakon akcije Medački džep, kada je pred sudom tvrdio da sam utemeljio HOS kao paravojsku radi rušenja ustavnog poretka Republike Hrvatske, premda je savršeno dobro znao da to nije istina i da su se postrojbe HOS-a istaknule i pod njegovim zapovjedništvom u zaleđu Dubrovnika i na drugim mjestima što je kasnije spomenuo u svojoj samooptužujućoj knjizi »Sve moje bitke«.

Daleko od toga da je general Bobetko najodgovorniji za sporna događanja u akciji Medački džep. Odgovorniji od njega su svakako, od živih, ondašnji predsjednik vlade Nikica Valentić, ministar unutarnjih poslova Ivan Jarnjak i Hrvoje Šarinić, ondašnji predstojnik UNS-a koji je UNPROFOR-u jamčio sigurno i mirno povlačenje jednica HV-a.

Za optužnicu protiv generala Bobetka od strane Haškog tužiteljstva najviše su krivi uz mrtvog Tuđmana Račan i njegova vlada, jer su blokirali rad i uspostavu neovisnog hrvatskog pravosuđa, koje je davno trebalo provesti istrage i dignuti optužnice za ratne zločine iz ratnog vremena 1991-1995. General Bobetko sada ima izvanrednu priliku, ako mu to zdravlje bude dopustilo, da ostvari svoje obećanje da će on prvi krenuti u Haag da obrani nedužnost hrvatskih branitelja i svoje vlastito dostojanstvo nekadašnjeg načelnika Glavnog stožera Hrvatske vojske, piše u priopćenju Dobroslava Parage, predsjednika HSP-a 1861.