Novi list: 27. 09. 2002.

BIVŠI DIREKTOR PROPALOG RIJEČKOG BRODARA USKORO NA OPTUŽENIČKOG KLUPI

Podignuta optužnica protiv Daria Vukića

Vukića se tereti za neotvaranje stečaja i prikrivanje stvarnog stanja u »Croatia Lineu«. Netočno je prikazao prilike trgovačkog društva, navodi se u optužnom prijedlogu tužiteljstva, koje predlaže da sud Vukića proglasi krivim i osudi po zakonu. Termin suđenja bivšem čelnom čovjeku propale brodarske kompanije još nije zakazan

Pišu: Fiore VEŽNAVER i Ico MIKULIČIĆ

RIJEKA – Riječko Općinsko državno odvjetništvo podiglo je optužni prijedlog protiv Daria Vukića (44), iz Rijeke, zastupnika u hrvatskom Saboru i bivšeg direktora propalog riječkog brodara »Croatia Line«. U optužnom aktu, što je proslijeđen Općinskom sudu u Rijeci, Vukića se tereti da svojedobno nije zatražio otvaranje stečajnog postupka nad »Croatia Lineom«, a optužuje se i za netočno prikazivanje imovinskog stanja tvrtke. Optužuje se za inkriminacije što proizlaze iz Zakona o trgovačkim društvima.

Tvrtka nesposobna za plaćanje

Vukić se tereti da u razdoblju od 7. do 28. kolovoza 1998. godine, kao čelni čovjek riječkog brodara, iako je znao da je obveza Uprave »Croatia Linea« da u propisanom roku zatraži otvaranje stečajnog postupka u slučaju nastupa stečajnih razloga i svjestan nesposobnosti tvrtke za plaćanje, tu obvezu nije izvršio. Drugi dio optužbi vezuje se uz Vukićevo izlaganje na redovnoj godišnjoj skupštini »Croatia linea« od 17. rujna 1998. godine. Premda je znao da je u nalazu Državnog zavoda za reviziju za 1997. godinu istaknuto da je pravilnim obračunom i iskazivanjem u računu dobitka i gubitka »Croatia Line« za 1997. godinu trebala iskazati gubitak od preko 297 milijuna kuna, taj podatak na skupštini nije iznio. Netočno je prikazao prilike trgovačkog društva, navodi se u optužnom prijedlogu tužiteljstva, koji predlaže da sud Vukića proglasi krivim i osudi po zakonu.

Podizanje optužnog prijedloga uslijedilo je nakon što je riječko Općinsko državno odvjetništvo proučilo prikupljene dokumente o sumnjama protiv bivšeg direktora riječkog brodara, te ocijenilo da su one utemeljene. Vukić je optužen za dva kaznena djela nakon što su u proljeće prošle godine u Istražnom centru riječkog Županijskog suda bile okončane dodatne istražne radnje, u sklopu kojih je tada svjedočio i bivši ministar Željko Lužavec. Istražne radnje bile su zapravo završene većim dijelom već ranije, ali su poslije nastavljene jer je prije donošenja konačne odluke Općinsko državno odvjetništvo zatražilo još neke nadopune. U sklopu tih nadopuna napravljeno je nekoliko novih saslušanja, a posljednje je bilo saslušanje bivšeg ministra pomorstva i veza Željka Lužavca. On je istražnom sucu pričao o tome što se u kritično vrijeme događalo na liniji između riječkog brodara i hrvatske Vlade te razjašnjavao ulogu Vukića.

Skinut imunitet

Kao što je poznato, nakon propasti riječkog brodara bilo je mnogo povika u javnosti u kojima su se tražili krivci velikog poslovnog brodoloma, a jedna od strelica uperenih protiv bivše uprave i prvog čovjeka Daria Vukića odnosila se na to da nije otvorio stečaj iako je znao da je tvrtka nesposobna za poslovanje te da je tako proizišla još veća šteta. Radi se o zakonskim obavezama odgovornih u tvrtki da otvore stečaj kad utvrde da je žiro račun društva u blokadi i da ono ne može poslovati te ispunjavati dospjele novčane i poslovne obaveze.

Svojedobno je, poslije obznanjenih sumnji da je Dario Vukić počinio kaznena djela, zatraženo da mu se skine imunitet koji je imao kao zastupnik u Saboru. Izglasano je skidanje imuniteta i otvoren je istražni postupak koji je u proljeće prošle godine i okončan.

Vukić se i u javnosti žestoko branio od optužbi kojim je obasipan, a tvrdio je da su za propast riječkog brodara krivi drugi te da se u danim okolnostima sve moralo završiti brodolomom, da su on i uprava činili sve što je u njihovoj moći da spase utopljenika, ali im na žalost nitko nije htio dobaciti pojas za spašavanje.

Na skorašnjem sudskom procesu će se, osim o neotvaranju stečaja i netočnom prikazivanju imovinskog stanja tvrtke, zacijelo moći čuti i Vukićeva objašnjenja o okolnostima propasti riječkog brodara. Termin suđenja bivšem čelnom čovjeku propale brodarske kompanije nije još zakazan.