Vjesnik: 27. 09. 2002.

Sedam novih zemalja ulazi u NATO

WASHINGTON, 26. rujna - Na neformalnom sastanku ministara obrane NATO-a ovog tjedna u Varšavi dogovoreno je da u punopravno članstvo Saveza bude primljeno sedam zemalja bivšeg Istočnog bloka, potvrđuju u četvrtak u Washingtonu američki dužnosnici.

Pozive na summit u Prag u studenome dobit će Bugarska, Estonija, Latvija, Litva, Rumunjska, Slovačka i Slovenija. Ovakva odluka bila je očekivana, a posljednja nepoznanica bila je Slovačka. Tvrdilo se da bi izborna pobjeda Vladimira Mečiara Slovacima zatvorila vrata, međutim većinu i mogućnost da sastavi vladu dobila je desna koalicija Mikulaša Dzurinde.

Stanovita krzmanja bilo je oko pristupa triju baltičkih država jer se još do svibnja Rusija protivila dolasku NATO-a na njezine granice. Politički motivi prevagnuli su nad vojnima u slučaju Bugarske i Rumunjske, a NATO je očito želio potvrditi i podržati njihov demokratski razvoj.

Slovenija je očekivala ulazak u NATO još u prvom krugu s Češkom, Mađarskom i Poljskom, ali je morala pričekati tri godine. Od članica Vilnius skupine, zemalja koje su zajedničkim djelovanjem nastojale ući u NATO, ostale su Hrvatska, Albanija i Makedonija.

Američki izvori ne navode je li u Varšavi razgovarano o trećem krugu proširenja. Službeno će odluka o primitku novih članica biti objavljena uoči samog sastanka na vrhu u Pragu. Za ratifikaciju odluke u nacionalnim parlamentima trebat će najmanje dvije godine, a za to vrijeme će novih sedam članica morati ubrzano ispuniti uvjete iz Akcijskog plana za članstvo. (Hina)