Večernji list: 27. 09. 2002.

EUROPSKI PARLAMENT SNAŽNO OSUDIO RUMUNJSKU ZBOG SPORAZUMA O NEIZRUČIVANJU AMERIKANACA HAAŠKOME SUDU

Sve manje prostora za kompromis EU i SAD-a

Mogućnost kompromisa s Washingtonom oko zahtjeva američkoga predsjednika Georgea Walkera Busha da se američke državljane izuzme od mjerodavnosti haaškoga Međunarodnoga kaznenoga suda (ICC) još nije isključena, izjavio je danski ministar vanjskih poslova Per Stig Moeller na plenarnome zasjedanju Europskoga parlamenta (EP) u Strasbourgu. No, za taj je kompromis ostavio vrlo malo prostora.

- Mora se poštovati cjelovitost Rimskoga statuta kojim je ICC uspostavljen; nema nekažnjivosti za ljude koji su počinili zločine unutar sudske mjerodavnosti; nema izuzeća od predaje sudu za državljane zemalja koje su potpisale ugovor o uspostavi ICC-a - naglasio je Moeller. On je, međutim, dometnuo da bi EU mogao poštovati američki zahtjev da se izuzeće odobri za posebne kategorije osoba, vjerojatno za pripadnike mirovnih misija.

Europski povjerenik za vanjske odnose Chris Patten, koji se također obratio zastupnicima u EP-u, naglasio je da je ICC "kritičan korak u razvoju međunarodnoga zakona o ljudskim pravima". No, i on je napomenuo da Europsko povjerenstvo podupire nastavak razgovora s Amerikancima o njihovu zahtjevu.

Europarlamentarci su, međutim, jednoglasno odbacili ikakvu mogućnost kompromisa koji bi nekima omogućio da nekažnjeno čine zločine samo zato što imaju drugačiju putovnicu. U raspravi su snažno osudili zemlje koje su sa SAD-om potpisale dvostrane ugovore o neizručivanju Amerikanaca ICC-u. Posebno su tešku paljbu osuli po Rumunjskoj, koja je kandidat za članstvo u ujedinjenoj Europi.

- Ta zemlja nije pokazala nimalo solidarnosti s EU - jasan je bio čelnik frakcije pučana i demokrata (EPP-ED) Hans-Gert Pottering.

U ponedjeljak bi Europsko vijeće općih i vanjskih poslova trebalo zauzeti konačan stav EU o tome pitanju.

Stojan de Prato