Slobodna Dalmacija: 27. 09. 2002.

RAZGOVOR: MARTIN ŠPEGELJ, UMIROVLJENI GENERAL HV-a I BIVŠI MINISTAR OBRANE

Bobetka je obuzela nepotrebna panika

Zašto bismo svi ispaštali zbog nekih raskalašenih spodoba koje su dolazile iza vojske, pljačkale, ubijale i palile kuće? Da je njima suđeno u Hrvatskoj, do svega ovoga ne bi došlo

Piše: Tomislav KLAUŠKI

Umirovljeni general Hrvatske vojske i bivši ministar obrane Martin Špegelj prati sva događanja oko slučaja Bobetko. Razgovarali smo s njim dan nakon obraćanja javnosti predsjednika Stjepana Mesića.

Kako komentirate aferu oko optužnice protiv generala Bobetka?

Čitava ova afera je napuhana i oko toga ne treba dizati veliku buku. Ovo je čisto pravni sukob s Haagom i treba se rješavati u sklopu nadležnih institucija.

Mislite li da bi general Bobetko trebao odgovarati za zločine u Medačkom džepu?

Nitko nikada ne bi smio biti suđen po objektivnoj zapovjednoj odgovornosti, mislim da bi se čak i Milošević mogao izvući ako ga se tereti po objektivnoj odgovornosti. Nitko nikad nije za to osuđen, niti će ikada biti, bilo gdje u svijetu. Međutim, drugo je pitanje je li netko naredio zločin, znao za njega, a nije ga spriječio, ili pak znao da je počinjen, a nije sankcionirao njegove počinitelje. To bi svatko osudio i nitko ne bi mogao to obraniti.

Odobravate li način na koji se Bobetko obraća javnosti, svaljuje krivnju na druge generale?

Imao sam jednom davno spor s Bobetkom i ne bih mogao komentirati njegovo ponašanje. Jednostavno ne bih želio da se moje riječi shvate kao nekakva osveta.

O čemu je bila riječ?

Jednostavno nisam dijelio njegov način razmišljanja. Ipak, moram reći da kad bi mene netko optužio za zločin, sigurno bih se sam obranio, a ne bih u to uvlačio svoje bivše kolege i druge generale.

Što mislite zašto Bobetko tako postupa?

Mislim da je generala Bobetka obuzela panika, strah od optužbi. Ovo što je izgovorio o drugim generalima teške su uvrede. Obuzela ga je nepotrebna panika, mislim čak da oni koji ga posjećuju snose za to veliki dio krivnje. Oni pojačavaju tenziju.

Odobravate li javni istup predsjednika Mesića?

Mesić nije imao drugog izlaza. Morao je postupiti u skladu s Ustavom i zakonima. Ne može govoriti kao političar, procjenjivati, lavirati, slobodno tumačiti stvari. I profesor Ivan Pađen vrlo jasno definirao je pravo predsjednika Meića da tako govori u skladu s ustavnim ovlastima. Njegov govor sigurno je pridonio smirivanju tenzija, pogotovo u dijelu kad je rekao da se slučaj mora prepustiti nadležnim institucijama sustava.

Dakle, vjerujete da bi Bobetko ipak trebao bti izručen sudu?

Bobetku valja dati sve mogućnosti da se obrani na sudu. Treba mu omogućiti da se u obrani služi svim dokumentima uz pomoć kvalitetnog tima branitelja. Tako je bilo i u slučaju generala Petra Stipetića i grupe Hrvata iz Bosne koji su se uspjeli obraniti pred haaškim sucima i istražiteljima. Naravno da je odlazak u Haag stres za optuženike, njihove obitelji i prijatelje, ali na optužbe se mora izravno odgovoriti.

Ne bi li bilo bolje da je Hrvatska sama sudila zločine?

Naravno. Ovakva suđenja su potrebna jer je 99,9 posto Domovinskog rata bilo čisto. Na toj činjenici valja graditi našu budućnost. Zašto bismo svi ispaštali zbog nekih raskalašenih spodoba koje su dolazile iza vojske, pljačkale, ubijale i palile kuće? Da je njima suđeno u Hrvatskoj, do svega ovoga nikad ne bi došlo.

Mislite li da bi izručenje generala Bobetka Haaškom sudu značilo kriminalizaciju Domovinskog rata?

Nipošto! Oni koji tako govore žele sa sebe skinuti odgovornost. To je pakleni plan. Ne može cijela Hrvatska ispaštati zbog nečijih zločina, zvao se on Bobetko, Špegelj ili nekako drugačije. Ako je netko učinio zločin, onda za njega mora on sam odgovarati, a ne čitava zemlja.