Jutarnji list: 27. 09. 2002.

Prva službena izjava jedne vlade u vezi s haaškom optužnicom protiv generala Janka Bobetka

Velika Britanija: Bobetka odmah predajte Haagu

Pozivamo hrvatsku vladu da ispuni svoje međunarodne obveze i bezuvjetno udovolji optužnici protiv generala Bobetka. Ona mora osigurati njegovo trenutno uhićenje

Piše: Željko Trkanjec

ZAGREB - Dužnosnik u britanskom ministarstvu vanjskih poslova Denis MacShane jučer je zatražio od hrvatske vlade da uhiti i Haaškom sudu preda generala Bobetka.

"Pozivamo hrvatsku vladu da ispuni svoje međunarodne obveze i bezuvjetno udovolji optužnici protiv generala Bobetka. Ona mora osigurati njegovo trenutačno uhićenje”.

Riječ je o prvoj službenoj izjavi jedne vlade u vezi s optužnicom protiv generala Bobetka

Obveza Hrvatske

U izjavi MacShane podsjeća da je suradnja s Haagom obveza Hrvatske kao članice UN-a bez obzira na domaće zakonodavstvo (što podrazumijeva i Ustav, op. a) te dodao da je "integracija Hrvatske u EU i NATO uvjetovana suradnjom s Haaškim sudom". Službeni London pozdravlja izjavu predsjednika Mesića i napominje da "nije zadaća ikoje vlade procjenjivati krivnju ili nevinost. To može samo Tribunal nakon iscrpne i nepristrane istrage". Na žalost, potvrđeni su strahovi da međunarodna zajednica neće imati razumijevanja za stavove hrvatske vlade.

Propala ofenziva, kreće defanziva

U opreznim izjavama nakon daašnjeg sastanka ministra Picule s diplomatskim predstavnicima EU i Vijeća sigurnosti potvrđeno je da Mesićeve riječi pokazuju smjer u kojem treba ići, a ne stav vlade. Stav vlade da optužnica može biti destabilizirajući faktor u RH i regiji, sudeći prema MacShanovim riječima, također neće naići na razumijevanje. Hrvatski su diplomati zbunjeni i ne znaju kako tumačiti slučaj - riječima vlade ili predsjednika države. Tek im je nedavno naloženo da zatraže sastanke u zemlji primateljici.

Nakon ovoga mogu se očekivati i slični istupi koji će hrvatsku diplomatsku ofenzivu pretvoriti u klasičnu defenzivu, poznatu iz razdoblja HDZ-a.

Obustavljena pomoć SAD-a pravosuđu

ZAGREB - SAD odlučile su privremeno obustaviti program pomoći za osposobljavanje hrvatskog pravosuđa, tvrde izvori bliski američkoj diplomaciji. Poboljšanje stanja u pravosuđu trebalo je pomoći procesuiranje ratnih zločina na nižoj razini, no ukidanje pomoći, tvrde izvori, nije povezano sa slučajem Bobetko. (jl)

 

Zašto je poruka međunarodne zajednice stigla baš preko Londona?

Prijatelj nosi ‘lošu vijest’

Piše: Željko Trkanjec

Uklonjena je još jedna nepoznanica kada je riječ o optužnici Haaškog suda protiv generala, Bobetka. Službeni je London, uime međunarodne zajednice, poručio hrvatskoj vladi stav ne birajući riječi.

Od trenutka kada je otvoren "slučaj Bobetko" međunarodni su akteri "gledali i čekali". Kada je napokon otvoren službeni dijalog Zagreba, sastanakom Picule s veleposlanicima zemaIja članica EU i Vijeća sigurnosti, te kada su u službenoj formi proslijeđene poruke koje Zapad nije želio čuti, uslijedila je reakcija. Ulogu koju je u Tuđmanovo doba imao Bonn i Berlin preuzeo je London - zbog deklarirano dobrih odnosa dviju vlada, jer se za slanje loših vijesti uvijek odabiru prijatelji, kako se poruka ne bi stavila u kontekst "loših odnosa" i "odmazde".

Ovako snažnu poruku morala je poslati zemlja čiji se glas sluša u EU, UN-u i ukupnoj međunarodnoj javnosti. Berlin je tek završio izbore, Pariz se i dalje smatra nesklonim Hrvatima, s Rimom imamo neriješena pitanja, Beč ide u izbore, Washington otpada jer poruka mora biti europska. Tako je kocka pala na Ujedinjeno Kraljevstvo, čiji princ uskoro dolazi u posjet Hrvatskoj.

Inozemna diplomacija, dakle, nije mirovala, ali je čekala da se zadovolji forma. Utoliko se prije postavlja pitanje zbog čega hrvatska diplomacija nije bila jednako pripravna i nije počela lobirati ranije. Jutarnjem je listu iz više izvora potvrđeno da je tek početkom ovog tjedna hrvatskim ambasadorima stigla uputa da zatraže razgovor u zemljama u kojima borave - a to se rijetko odmah odobrava. Opet se kasnilo, potpredsjednik Vlade Goran Granić trebao bi reći zašto.

Budući da je MacShane jasno rekao da ga ne zanima pozivanje na hrvatsko zakonodavstvo, može se očekivati prijava Hrvatske Vijeću sigurnosti za nesuradnju s Haaškim sudom. Našeg predstavnika u New Yorku Ivana Šimonovića, koji je u Zagrebu, čeka težak zadatak maksimalnog ublažavanja teksta rezolucije koja će Hrvatsku pozivati na neuvjetovanu suradnju. Nimalo lakši posao u Bruxellesu čeka i Vladimira Drobnjaka, ko ji je također u Zagrebu (!).

Europska će komisija, vjerojatno, usporiti dinamiku suradnje, na summitu u Kopenhagenu neće se spominjati vremenski okvir hrvatskog članstva, uz tihu sugestiju da ne podnosimo ni zahtjev, a NATO će se na summitu u Pragu ponašati kao da Hrvatska ne postoji.