Novi list: 28. 09. 2002.

CARLA DEL PONTE U RAZGOVORU ZA RADIO SLOBODNU EUROPU

Hrvatska nema mogućnosti odbiti izručenje Bobetka

U interviewu za Radio Slobodna Europa, glavna tužiteljica Haaškog tribunala govori o slučaju Bobetko, o saradnji balkanskih država s Tribunalom, o tome kada u Haagu očekuje aktuelnog predsjednika Srbije Milana Milutinovića, o Miloševićevim finansijskim malverzacijama, o stalnom Međunarodnom krivičnom sudu.

Dozvolite da započnemo sa slučajem Bobetko – vrlo napeta konfrontacija između vlasti u Zagrebu i Tribunala. Kakav je vaš komentar?

– Da. Procedura je takva da kad se završi istraga, ja dobijem radni nacrt optužnice, sa svim pratećim materijalima, nakon toga imam sastanke sa svojim timom na kojima raspravljamo o raznim detaljima, a istovremeno tražimo da se izda nalog za hapšenje. To je procedura koja je primjenjena i u Bobetkovu slučaju. Kad je nadležni sudac potvrdio nacrt optužnice i kad smo dobili nalog za hapšenje, mi smo o tome obavijestili vlasti u Zagrebu, kako bi se optuženi uhapsio i prebacio u Haag. I, moram reći, bilo je to iznenađenje za mene, jer to sve nije bilo ništa novo – ranije smo podigli optužnicu protiv Rahima Ademija, u kojoj se iznose iste činjenice, riječ je o individualnoj odgovornosti i Bobetko je optužen na osnovu gotovo istih dokaza kao Ademi – dakle, osobno sam bila veoma iznenađena kad sam pročitala u tisku da hrvatski premijer, njegov zamjenik, Vlada, ne žele da prebace Bobetka u Haag. Moram dodati da još uvijek nemam formalni odgovor iz Zagreba o ovom slučaju. To je također vrlo iznenađujuće – da stav hrvatske vlade moram saznati iz novina, umjesto da on do mene dođe putem. Ali, ja i dalje čekam, i nadam se da ću što je prije to moguće dobiti odluku vlade, službeno pismo zašto ne žele prebaciti Bobetka. Mislim da nema nikakvih mogućnosti da hrvatska vlada to odbije, jer prema međunarodnoj obavezi, Pravilo broj 29. Statuta tribunala, oni to moraju učiniti.

Možete li komentirati strategiju Miloševićeve odbrane? Šta mislite o njoj?

– Ne mogu komentirati njegovu strategiju u ovom trenutku, jer ne znam ništa o Miloševićevoj odbrani. Zasad, on prilično generalno poriče optužbe. Tek kad Tužilaštvo završi izvođenje dokaznog postupka sljedeće godine, moći ćemo znati ima li on ikakvu strategiju, odnosno što želi da učini.

Govoreći o kvalitetu suradnje lokalnih vlasti, kako biste ocijenili kooperativnost Hrvatske?

– Do prije par dana izgledalo je da nema nekih velikih problema, osim s uhićenjem generala Gotovine, a sad evo i genenerala Bobetka. Moram reći da sam bila prilično zadovoljna suradnjom s Hrvatskom, ali mi se čini da se sad vraćamo na situaciju kakva je bila prije tri godine. Krajem listopada, zajedno s predsjednikom Tribunala, podnijeću izvještaj pred Vijećem sigurnosti. Nadam se da neću biti prinuđena požaliti se na suradnju Hrvatske.