Slobodna Dalmacija: 28. 09. 2002.

IZVANRASPRAVNO VIJEĆE ZAGREBAČKOGA ŽUPANIJSKOG SUDA ODBILO ŽALBE ODVJETNIKA SABORSKOG ZASTUPNIKA I PREDSJEDNIKA "HRVATSKOG DRAGOVOLJCA"

Rojs i Spajić pod istragom

ZAGREB - Izvanraspravno vijeće zagrebačkog Županijskog suda odbilo je žalbe obrane na rješenje o provođenju istrage protiv saborskog zastupnika Ljube Ćesića Rojsa, osumnjičenog za kaznena djela zloporabe položaja i ovlasti i zloporabe u gospodarskom poslovanju, i predsjednika Nogometnog kluba "Hrvatski dragovoljac" Stjepana Spajića, kojega tužilaštvo tereti "samo" za zloporabu u gospodarskom poslovanju. Nakon toga je istražni sudac koji vodi taj postupak Marijan Garac zakazao nastavak istrage za listopad, kada će biti ispitani prvi svjedoci koje je predložilo tužilaštvo.

Naime, nakon što je ispitao spomenutu dvojicu - sudac Garac je donio rješenje o provođenju istrage protiv njih, na što su se žalili branitelji obojice osumnjičenika. Spis je, nakon toga, tek nedavno bio dostavljen Izvanraspravnom vijeću na odlučivanje, jer Spajiću nije moglo biti uručeno istražno rješenje pošto se preselio, a sudu nije "prijavio" novu adresu.

Prva točka rješenja o provođenju istražnog postupka, inače, tereti Ćesića da je u vrijeme pripreme terena na splitskom Žnjanu za dolazak Pape - 66. pukovniji HV-a neovlašteno nabavio pvc čaše, šećer, sol i drugu robu, oštetivši državni proračun za 2.300.000 kuna!

Prema drugoj točki - Rojs je novcima MORH-a "pokrivao" troškove smještaja nogometnih klubova koji su gostovali u Zagrebu, pričinivši time 202 tisuće kuna štete. Po trećoj točki istražnog rješenja Rojs i Spajić su oštetili državni proračun za nešto više od tri milijuna kuna. MORH je, naime, Nogometnom klubu Hrvatski dragovoljac posudio prvo nešto preko 1.200.000 kuna, a drugi put nešto više od 1.800.000 kuna, a zatim su Ćesić i Spajić neovlašteno potpisali sporazum o "općem otpustu dugova"!

I. DOŠEN