Novi list: 28. 09. 2002.

SUĐENJE GOSPIĆANIMA U LISTOPADU NAKRATKO SELI IZ RIJEKE

Saslušanje »haških svjedoka« u Njemačkoj

RIJEKA – Suđenje »gospićkoj skupini« sljedećeg mjeseca još će se jednom nakratko preseliti izvan Rijeke. Posredstvom Interpola riječki sud je obaviješten da su pravosudni organi Njemačke uspjeli pripremiti slušanje trojice takozvanih »haških svjedoka«, svojevremeno pobjeglih iz Gospića, koji trenutno žive u toj zemlji. Saslušanje je tražio riječki sud, jer su svjedoci često spominjani u tom postupku.

Pozivani su i na suđenje u Rijeku, nisu došli, a jedan od njih je nedavno novinarima tvrdio da poziv nije ni dobio. Saznajemo da su saslušanja zakazana za 23., 24. i 25. listopada u tri različita njemačka grada. Pretpostavlja se da su to vrlo važni svjedoci, što se može zaključiti i iz činjenice da je odlazak u Njemačku potvrdila sutkinja Ika Šarić, prijavili su se i svi odvjetnici optuženih, te tužitelj Doris Hrast.

Radi se o trojici svjedoka takozvane Levarove grupe: Zdenku Bandi, Zdenku Ropcu i Tomislavu Oreškoviću koji su zajedno s pokojnim Milanom Levarom u javnosti svjedočili o zločinima i prije pokretanja postupka. Kad im je postalo preopasno, otišli su u inozemstvo, Levar to nije htio učiniti i na kraju je ubijen, a njegov ubojica ni do danas nije poznat.

I. MIKULIČIĆ