Vjesnik: 28. 09. 2002.

Vijeće Europe pozvalo Hrvatsku da bezuvjetno izruči Bobetka

ZAGREB/STRASBOURG, 27. rujna - Glavni tajnik Vijeća Europe Walter Schwimmmer prenio je hrvatskim vlastima zabrinutost zbog odbijanja da Međunarodnom kaznenom sudu u Haagu (ICTY) izruče bivšeg načelnika glavnog stožera Hrvatske vojske generala Janka Bobetka koji je optužen za ratne zločine. Poručio je da očekuje »brzo i bezuvjetno« prihvaćanje zahtjeva ICTY-ja, priopćilo je u petak Vijeće Europe.

»Obaviješten sam o prigovorima Zagreba na optužnicu«, potvrdio je Schwimmer. »Pozdravljam jasnu poruku koju je nedavno u obraćanju uputio hrvatski predsjednik Stjepan Mesić, koja se odnosi na "punu suradnju u svim slučajevima i u svakom trenutku". I ja očekujem brzo i bezuvjetno prihvaćanje zahtjeva ICTY-ja«, naglasio je Schwimmer. Podsjetio je hrvatske vlasti da je puna suradnja s ICTY-jem jedna od obveza koju je Hrvatska preuzela prilikom ulaska u Vijeće Europe, priopćeno je. (Hina)

 

Hrvatska i Haaški sud: Prvo upozorenje EU-a

BRUXELLES, 27. rujna - Ministri vanjskih poslova EU-a na svom će skupu u ponedjeljak razmotriti opširniji paket zaključaka o zemljama »zapadnog Balkana« i ubaciti, kazao je u petak glasnogovornik Europske komisije Gunnar Wiegand pozivajući se na Komisijine spoznaje, »dvije rečenice« u kojima će Ministarsko vijeće EU-a podsjetiti hrvatsku vladu na obvezu pune suradnje s Haagom. Sadržaj tih dviju rečenica nije poznat, niti je dogovoreno što će se učiniti do početka sastanka, iako praksa ne isključuje i da se na samom skupu ubace neke izmjene. To je malo vjerojatno jer je riječ o rutinskoj poruci upozorenja.

Stvari se drastično mijenjaju i ako haaško tužiteljstvo pokrene pitanje suradnje i ako se predsjednik Suda obrati međunarodnoj zajednici. U trenutku kada zahtjev iz Suda krene međunarodnim organizacijama i institucijama, dolazi vrijeme za jače poruke i, u konačnici, kazne.

Moguće je da sankcije uslijede relativno brzo ocijeni li EU da nesuradnja Hrvatske, zemlje koja je do danas bila primjer ispunjavanja uvjeta, ozbiljno narušava i autoritet Suda, ali i principe po kojima EU sređuje svoje veze s državama u jugoistočnoj Europi. Hrvatska je na suradnju obvezna i po bilateralnom sporazumu s EU-om - puna suradnja s Haaškim sudom visoko je među bitnim uvjetima za tješnje veze s EU-om i za dobivanje pomoći.

L. S. N.