Večernji list: 28. 09. 2002.

DIPLOMATSKA AKTIVNOST HRVATSKIH POLITIČARA ZA PODRŠKU VLADINIM POTEZIMA U SLUČAJU BOBETKO

Amerika poziva na izručenje Bobetka Haagu

Službena reakcija američke administracije već je odaslana iz Washingtona i pitanje je trenutka kad će stići u Zagreb

ZAGREB - Vlada Sjedinjenih Američkih Država u potpunosti podržava predsjednika Stjepana Mesića koji je u svom obraćanju naciji pozvao na potpunu suradnju s Haaškim sudom, doznajemo iz američkih diplomatskih izvora. Službeni Washington također smatra da je upravo Hrvatska bila dobar primjer za cijelu regiju, i to posebice na području suradnje s Haaškim sudom.

Osvrćući se na pismo koje je hrvatskoj Vladi odaslala britanska vlada, naš izvor naglašava da američka administracija u potpunosti podržava sadržaj pisma u kojem se Vlada poziva da bezuvjetno i bez odgađanja izruči generala Bobetka Haaškom sudu. Službena reakcija američke administracije, doznajemo, već je odaslana iz Washingtona i pitanje je trenutka kad će stići u Zagreb. Kako britanska vlada u svom pismu poprilično jasno kaže da je puna suradnja s Haaškim sudom nezaobilazan uvjet za napredovanje na putu europskih integracija i učlanjenja u NATO, ovakvu ultimativnu rečenicu treba shvatiti vrlo ozbiljno, unatoč tome što je mehanizam kojim bi se sankcioniralo ponašanje Hrvatske poprilično spor. Nakon ovoga očitovanja američke vlade potpuno je jasno da u vodu pada varijanta koja je bila u optjecaju - da bi nam Washington mogao pomoći u zamjenu za potpis na bilateralni sporazum o neizručivanju američkih vojnika novoosnovanom Međunarodnom kaznenom sudu.

Za optužnicu se znalo od posjeta C. del Ponte

Bruxelles još nije iznjedrio nikakvu službenu poziciju oko događaja vezanih za slučaj Bobetko, ali diplomatski izvori bliski Europskoj komisiji u ovom trenutku pozivaju se na naš Ustavni zakon o suradnji s Haaškim sudom, uz napomenu da ga treba poštovati. EU ne dovodi u pitanje legitimitet vojnih akcija poput one u Medačkom džepu, ali upozorava da se moraju sankcionirati ratni zločini koji su tamo počinjeni. No vrlo je zanimljiv komentar koji smo dobili iz istih izvora o tome kako je Vlada na cijeli slučaj reagirala vrlo nepripremljeno i šlampavo "iako je znala, još od posljednjeg posjeta Carle del Ponte, da postoji optužnica protiv generala Bobetka, te se mogla i bolje pripremiti".

Službeni stav Europske unije o slučaju Bobetko možemo očekivati u ponedjeljak kad se u Bruxellesu sastaje Vijeće ministara. Jedna od važnih točaka dnevnoga reda toga sastanka jest zajednički europski odgovor na američke zahtjeve da se američki vojnici ne izruče ICC-ju. Stav EU o tome ovih je dana postao poprilično razvidan i očekuje se da EU kao cjelina odbije američki zahtjev za izuzećem. U tom kontekstu od europskih ministara ne možemo očekivati reakciju na slučaj Bobetko koja bi bila imalo različita od britanske, odnosno američke. Trenutačno, kako doznajemo, problem je to što se Velika Britanija zaletjela pismom hrvatskoj Vladi bez konzultacija s ostalih 14 zemalja članica.

Lobiranja bez velikih obrata

Vidjet ćemo s čime će ministar vanjskih poslova idućeg tjedna otići u Kopenhagen na razgovor o tom pitanju s Danskom, koja do kraja godine predsjeda Europskom unijom.

U na brzinu dogovorene pohode kreću i predsjednik Sabora Zlatko Tomčić i predsjednik saborskog vanjskopolitičkog Odbora Zdravko Tomac. Oni će već danas lobirati po Rimu, i to u talijanskom parlamentu i u Vatikanu, a Tomac će se početkom sljedećeg tjedna zaputiti u Madrid na konferenciju OESS-a o mediteranskim zemljama. Nastojat će razgovarati sa svima koji tamo budu prisutni.

Kakvi će biti konkretni rezultati diplomatskog pohoda, teško je predvidjeti, no oni zasigurno neće biti spektakularni, pa se ne može očekivati da će doći do velikog obrata.

Marina Šerić

STRANI DIPLOMATI UPOZORAVAJU:

Posljedice iskoraka iz procedure mogle bi biti sankcije

Strani diplomati s velikim zanimanjem promatraju situaciju u Hrvatskoj nakon Predsjednikova govora o slučaju Bobetko.

- Vlada ima malen manevarski prostor kojim bi mogla kupiti nešto vremena u slučaju Bobetko i čudno je što ga ne zna iskoristiti - kažu inozemni diplomatski, ali i stručni krugovi. Procedura, tvrde poznavatelji, omogućava da se na Ustavnom sudu osporavaju određeni elementi optužnice, a da se sama optužnica ni u jednom trenutku ne dovodi u pitanje. Pogrešno je, smatraju strani stručnjaci, to što hrvatska Vlada optužnicu tumači kao bacanja krivnje na cijelu Hrvatsku jer je iz nje jasno vidljivo da se odnosi samo na generala Janka Bobetka. Haaški će sud, tvrdi Večernjakov izvor, čekati sa svojom akcijom sve dok se Hrvatska bude kretala u okviru dopuštene procedure. Čim izađe iz onoga što sve može proceduralno tolerirati, pritisci za izručenje jako će se pojačati. Strani diplomati diskretno Hrvatskoj savjetuju kupovinu vremena jer to otvara mogućnost da se Haaškom sudu predoči puna dokumentacija o zdravstvenom stanju generala Bobetka kao i da ga se, u znak dobre volje i kooperativnosti, stavi u neku vrstu kućnog pritvora i pokrene aktivnost da se sudski proces na neki način ipak vodi u Hrvatskoj.

Iskorak iz procedure, raskid suradnje ili na bilo koji način ponašanje koje se može protumačiti kao odbijanje suradnje s Haagom, kažu Večernjakovi izvori, i dalje bi nosio vrlo realnu najavu sankcija. Jasno je da sankcije ne mogu biti uvedene preko noći, jer je riječ o proceduri koja traje, ali ne treba se zavaravati da su sankcije nemoguće ili da je moguća bilo kakva trgovina sa SAD-om - tvrdi Večernjakov sugovornik. (J. P.)