Slobodna Dalmacija: 28. 09. 2002.

SLOBODAN MILOŠEVIĆ U NASTAVKU SUĐENJA ZA ZLOČINE U HRVATSKOJ I BiH:

Srbi nisu imali izgleda s ustašoidnim režimom koji su predvodili Tuđman i Mesić

Srbi su bili ti koji su bili proganjani, ugroženi, ubijani... Nisu imali nikakvih izgleda od dolaska tog ustašoidnog režima koji su predvodili Franjo Tuđman i Stjepan Mesić, rekao je Milošević, koji je se u petak uglavnom posvetio dokazivanju odgovornosti hrvatskih vlasti za progon srpskog stanovništva početkom devedesetih

HAAG — Prvi svjedok na hrvatskom i bosanskom dijelu haaškog suđenja bivšemu jugoslavenskom predsjedniku Slobodanu Miloševiću započeo je u petak svjedočiti uz pune mjere zaštite identiteta, koje uključuju i zaštitu lika paravanom od sudske galerije i iskrivljenje glasa. Nakon što je svjedok položio zakletvu, rasprava je nastavljena na zatvorenoj sjednici na zahtjev tužiteljice Hildegard Uertz-Retzlaff, zadužene za hrvatski dio postupka, kako bi se sucima iznijeli osobni podaci i prikazao politički razvoj svjedoka.

Prije prvog svjedoka Milošević je dovršio svoju uvodnu riječ porukom tužiteljstvu i sudu, koje je nazvao "novim Orwellovim ministarstvom istine", da su Srbija i on osobno najzaslužniji za uspostavu mira na području Jugoslavije. Milošević je u vrijeme rata u Hrvatskoj i BiH bio predsjednik Srbije. Stoga je, kazao je tužiteljima koji trebaju dokazati njegovu odgovornost za zločine, "vaš zadatak nemoguć ako ne falsificirate povijest".

Milošević je 45 minuta, koje je u petak imao za dovršetak svoje uvodne riječi na hrvatskom i bosanskom dijelu suđenja, uglavnom posvetio dokazivanju odgovornosti hrvatskih vlasti za progon srpskog stanovništva početkom 90-ih godina.

— Srbi su bili ti koji su bili proganjani, ugroženi, ubijani... Nisu imali nikakvih izgleda od dolaska tog ustašoidnog režima koji su predvodili Franjo Tuđman i Stjepan Mesić — rekao je Milošević citirajući, u prilog svojoj tvrdnji, niz izjava zastupnika u Hrvatskom saboru, poput one Anđelka Klarića da se Srbe treba staviti u geto, Damira Mejovšeka da se Srbima ne treba vjerovati ni kad darove nose, ili Ivana Milasa da će Hrvatska na srpsko pravo odgovoriti oštrim mačem, kao i bivšeg ministra pravosuđa Bosiljka Mišetića da djeca od rođenja trebaju naučiti da su im neprijatelji Srbi.

Milošević se pozvao i na riječi slikara Ede Murtića iz Novog lista koji je 1990. prenio kako mu je bivši predsjednik Tuđman kazao kako će se napraviti ono što ustaški vođa Ante Pavelić nije, a to je da će 250 tisuća Srba "spakirati kufere", a drugih 250 tisuća nestati ili ostati.

— Zar je Beograd uznemirio Srbe? Tko to može tvrditi bez da se zagrcne? — pitao je Milošević.

— Ulazi se u jednu nacionalističku histeriju. To je atmosfera — kazao je Milošević navodeći u prilog tomu i da su Hrvati za svoj Božić imali dva neradna dana, a Srbi samo jedan.

Tužiteljski tim predvođen Carlom del Ponte u petak je bez pokazivanja mnogo reakcija pratio njegovo uvodno izlaganje. Što se BiH tiče, Milošević se koncentrirao na tvrdnje da su zločine ili počinili mudžahedini ili ih je počinila muslimanska strana nad pripadnicima vlastita naroda, kako bi potom okrivila Srbe. On je ispričao i kako mu je američki diplomat Richard Holbrooke "u vrijeme kad smo bili dobri" ispričao kako je bivši predsjednik Predsjedništva BiH Alija Izetbegović uspio "bezosjećajnom genijalnošću" odigrati ulogu žrtve.

— Međutim, to nije nikakva genijalnost, nego bezdušnost da žrtvuje tisuće svojih građana da bi optužio Srbe — poručio je Milošević. On je sucima kazao kako je na području Hrvatske i BiH postojalo 778 logora za Srbe, mašući navodnim popisom tih lokacija.

Dok su dan prije u njegovim tvrdnjama o odgovornosti svjetskih sila za urotu protiv Srba glavnu ulogu imali bivši američki predsjednik Bill Clinton i njegov bliski suradnik Holbrooke, u petak se Milošević posvetio dokazivanju francuske uloge u srebreničkome masakru. Francuska obavještajna služba instrumentalizirala je jednu srpsku vojnu jedinicu u sastavu vojske Republike Srpske kako bi se izveo taj masovni zločin, a potom za njega okrivili Srbi, kazao je Milošević. Ponovio je optužbe da je Clintonova politika dovela islamske fundamentaliste u BiH, pokazujući pritom slike odrezanih glava.

— Kad počnu sjeći vaše vratove, znat ćete o čemu se radi — rekao je Milošević. On je još od dolaska u haaški pritvor, a posebno nakon terorističkog napada na SAD 11. rujna prošle godine, mnogo puta u sudnici koristio teze o Bosni kao rasadniku islamskog terorizma koju je stvorio upravo Washington.

MESIĆ SVJEDOČI U UTORAK I SRIJEDU

Glavni tužitelj u predmetu Milošević Geoffrey Nice najavio je da se dolazak hrvatskog predsjednika Stjepana Mesića u Haagu očekuje u ponedjeljak te da će svjedočiti u utorak i srijedu uz mogući nastavak u četvrtak.