Slobodna Dalmacija: 29. 09. 2002.

NAKON ŠTO RADOVAN SMOKVINA NIJE USPIO DOZNATI U ŠTO JE UTROŠENA NJEGOVA DONACIJA OD 40 TISUĆA FRANAKA

HDZ-ova Zaklada završila na sudu

ZAGREB — Nakon što je pet godina uzaludno pokušavao doznati u koje je svrhe utrošena njegova donacija od 40 tisuća švicarskih franaka, uplaćena 1991. godine na već znameniti konto za "obnovu Hrvatske" u austrijskoj banci Bank fuer Kaernten u Villachu, Radovan Smokvina iz Švicarske odlučio je svoju "znatiželju" zadovoljiti putem suda.

Još u kolovozu ove godine Smokvina je nadležnom Državnom odvjetništvu u austrijskom Klagenfurtu predao tužbu protiv ing. Hrvoja Šarinića, supotpisnika računa u Villachu, a zbog sumnje u pronevjeru novca s računa.

U petak 27. rujna 2002. R. Smokvina je Općinskome sudu u Zagrebu podnio i tužbu protiv Zaklade hrvatskog državnog zavjeta, od koje traži povrat svoje donacije, uz pripadajuće zatezne kamate. R. Smokvina, kao i predsjednik nevladine Udruge "Juris Protecta" Zlatko Zeljko, sumnja kako je taj novac pronevjeren, budući da tisuće hrvatskih iseljenika koji su godinama uplaćivali novac u spomenuti fond nikad nisu dobili obećano izvješće o načinu trošenja prikupljenih donacija.

Razlog za tužbu protiv HDZ-ove Zaklade hrvatskog državnog zavjeta Smokvina pronalazi u činjenici da je 1998. Šarinić, tadašnji predstojnik Ureda predsjednika, preostalih 3 milijuna DEM prebacio na račun Zaklade otvoren kod PBZ-a.

Zeljko i Smokvina smatraju kako taj novac ne smije završiti, primjerice, u državnom proračunu, nego mora biti vraćen donatorima koji podnesu tužbe.

Oni smatraju kako je na tom računu u Austriji tijekom godina bilo prikupljeno na stotine milijuna DEM, a premda se smatralo kako će se taj novac masovno koristiti za nabavu oružja, Smokvina drži kako novac nije utrošen za nabavu oružja, nego za "privatne svrhe vladajuće garniture, od tog novca je kupljen i Večernji list i sl.".

Smokvina kaže kako mu nadležne državne institucije, MORH i Ministarstvo vanjskih poslova, kako u vrijeme bivše vlasti, tako i sada, ne daju nikakve odgovore, osim da "takav konto ne postoji". Z. Zeljko pak objašnjava kako službeno za RH taj konto i ne postoji, jer je 1991. mogao biti otvoren samo na imena fizičkih osoba, odnosno, kako je javnost već upoznata, na imena F. Tuđmana, G. Šuška i H. Šarinića.

Budući da je Šarinić još jedini od supotpisnika živ, njega tužitelj smatra odgovornim. Smokvina drži kako će austrijsko pravosuđe moći doći do dokumenata koji će objasniti tko je, kada i u koje svrhe podizao novac s iseljeničkoga konta. U međuvremenu, od hrvatskog pravosuđa tužitelj traži da privremenom mjerom obustavi pravo raspolaganja preostalim novcem koji je još prije četiri godine sjeo na račun Zaklade HDZ-a.

Na konferenciji za novinare su predstavnici "Juris protecte", SUVLAH-a i "Centra za mir" zamjerili Vladi što je pustila u proceduru Prijedlog novog ustavnog zakona o manjinama, jer on znači smanjivanje prava manjina i ljudskih prava koja su osigurana aktualnim zakonskim rješenjima.

D. IVANKOVIĆ