Slobodna Dalmacija: 30. 09. 2002.

JOZO TOPIĆ, NOVOIMENOVANI PRVI ČOVJEK ŽUPANIJSKOG HDZ-a U ŠIBENIKU

Mogu reći - živjela demokracija!

ŠIBENIK — Na odluku Središnjeg odbora HDZ-a o raspuštanju Županijskog odbora HDZ-a u Šibeniku, zasad nema službenih komentara. Donedavni v.d. predsjednika županijske organizacije Joško Odak suzdržava se od bilo kakvih izjava jer nikakva službena odluka Županijskom odboru nije stigla.

Prema neslužbenim informacijama doznajemo da će biti imenovan privremeni Županijski odbor koji će voditi stranku do konstituiranja novoga, a trebao bi ga voditi Jozo Topić. Znakovito je, međutim, da ni sam Topić o tome nema nikakvih informacija. "Moram reći da ništa ne znam, nikakvu odluku nisam dobio, ali ako je točno, priznat ću vam da me osobito ne veseli", kazao nam je Topić. Samu odluku o raspuštanju ŽO HDZ-a ne drži nimalo senzacionalnom ni iznenađujućom jer su se, kako veli, u stranci događale ružne stvari i trebalo je nešto poduzeti. Ovaj potez ocjenjuje kao nastojanje predsjednika Ive Sanadera da profiltrira HDZ i u tom smislu ga dočekuje s odobravanjem.

"Sve što mogu reći jest - živjela demokracija! Nešto je trebalo učiniti i ako je ovo rješenje, ja to mogu samo pozdraviti. Očekujem da će u Hrvatski blok možda prijeći desetak posto članova, i to ne smatram zabrinjavajućim", komentirao je Topić.

S druge strane, šibensko-kninski župan Duje Stančić od vukovarske odluke Središnjice sustavno je nedostupan, pa njegovu izjavu nismo mogli čuti. No, za razliku o njega, bivši, suspendirani predsjednik ŽO HDZ-a, odnedavni predsjednik Hrvatskog bloka u Šibeniku, Ivo Baica, rado se odazvao razgovoru, pri čemu bez zluradosti ocjenjuje da se u HDZ-u situacija razvija i lošije od njegovih prognoza, čemu se, kaže, nimalo ne veseli.

Baica tvrdi da Sanader poseže za ovako radikalnim odlukama jer mora vraćati dugove onima koji su ga doveli na čelo stranke.

U međuvremenu se već počinje spekulirati i s mogućom smjenom župana Stančića, koji je u vrijeme unutarstranačkih izbora podupirao Pašalićevu frakciju. No izvjesnim se čini da se na tu funkciju neće vratiti njegov prethodnik kojega je sad već demontirani ŽO HDZ-a smijenio mimo odluke Središnjice. Naime, Gordan Baraka potvrdio nam je da nema nikakvih ambicija ponovo zasjesti u fotelju župana.

No, najnovija odluka Središnjeg odbora HDZ-a u Šibeniku bi mogla implicirati i novi odnos snaga u Županijskoj skupštini gdje HDZ ima tijesnu većinu s 22 od ukupno 41 vijećničkog mjesta. Naime, tvrdi se da je u Hrvatski blok već prešlo pet-šest vijećnika, pa se postavlja pitanje tko doista u Skupštini ovog trenutka ima većinu i kako će vlast ubuduće funkcionirati.

D. BLAŽEVIĆ

GLAVNI TAJNIK HDZ-a BRANKO VUKELIĆ O "GRIJESIMA" SMIJENJENIH:

Tafra je u zgradi HDZ-a ljude upisivao u HB!

ZAGREB — "Raspuštanjem HDZ-a Splitsko-dalmatinske županije te Šibensko-kninske i ogranka HDZ-a u gradu Kninu, mi smo poslušali brojne glasove naših članova s terena koji su iznijeli ozbiljne primjedbe na rad čelnika njihovih organizacija. Primjerice, iz Dalmacije smo dobili peticiju iz 40 gradova i općina gdje gotovo 80 posto našeg članstva osuđuje politiku koju vode čelni ljudi HDZ-a u županiji, dok nas je jedan člana Središnjeg odbora izvijestio kako u prostorijama HDZ-a u Splitu naš bivši član, a sada zastupnik Hrvatskog bloka Ivica Tafra, upisuje HDZ-ovce u Hrvatski blok", prokomentirao je glavni tajnik HDZ-a Branko Vukelić u nedjelju za Slobodnu Dalmaciju, odluku o raspuštanju HDZ-ove splitske i šibenske županijske organizacije.

U slučaju Šibensko-kninske županije, gdje je Ivo Baica među prvima prešao u Hrvatski blok i gdje je zbog smjene Gordana Barake odavno formirano HDZ-ovo povjerenstvo koje je trebalo ispitati sve okolnosti tih događanja, Vukelić tvrdi da je također stigla peticija s 1300 potpisa članova stranke koji također izražavaju nezadovoljstvo radom čelnika županijskog HDZ-a. U Kninu je, pak, stanje jasno jer je polovica čelnika prešla Pašaliću, pa je nužno organizirati nove stranačke izbore.

Na pitanje jesu li točne glasine kako je sljedeći na redu Zagreb, koji se također smatra jakim Pašalićevim uporištem, glavni tajnik je odgovorio kako je nakon ova tri raspuštena ogranka završena unutarnja konsolidacija stranke. Podsjetio je kako su imenovana povjerenstva. Na čelu šibenskog povjerenstva je Joso Topić, a na čelu splitskoga Živko Nenadić.

A.B. KRILE