Slobodna Dalmacija: 30. 09. 2002.

NA POMOLU ŽESTOKI OBRAČUNI NAKON RASPUŠTANJA ŽUPANIJSKIH ODBORA STRANKE U SPLITU I ŠIBENIKU

Marasović Krišti: Vrati ključeve HDZ-a u Splitu

Smijenjena struja najavljuje za danas sastanak Županijskog odbora HDZ-a, dok novoimenovani prvi čovjek stranke u županiji Živko Nenadić poručuje kako je Odbor raspušten i nikakvog sastanka - neće biti. Dujomir Marasović, pak, poručuje razriješenom predsjedniku Odbora Iliji Krišti da preda stranački pečat, dokumente te ključeve prostorija u Sinjskoj ulici

SPLIT — Odluka Središnjeg odbora Hrvatske demokratske zajednice o raspuštanju Županijskog odbora stranke, donesena na subotnjoj sjednici u Vukovaru, poznavatelje prilika u splitskom gradskom i županijskom HDZ-u i nije previše iznenadila. Moglo bi se čak reći i da je bila očekivana nakon što je na izborima za šefa stranke Ivo Sanader pobijedio Ivića Pašalića.

Naime, upravo u splitskom HDZ-u u vrijeme unutarstranačkih izbora u travnju sukob pašalićevaca i sanaderovaca bio je najočitiji, zabilježene su čak i tučnjave te angažiranje zaštitara na izbornim skupštinama, da bi sve završilo na svojevrsnoj pat-poziciji: Sanader je prevladao u gradskom, a Pašalić u županijskom ogranku stranke.

U Vukovaru je imenovan privremeni županijski odbor HDZ-a sa 40 članova, te mu je na čelo postavljen Živko Nenadić, Sanaderov "igrač", poražen na unutarstranačkim izborima od predsjednika raspuštenog ŽO-a Ilije Krište. U privremenom ŽO-u nema nijednog člana iz prethodnog sastava ili Sanaderova oponenta, osim onih koji se u njega imenuju po funkciji — dakle, župana Branimira Lukšića, predsjednika Županijske skupštine Mihovila Biočića te saborskog zastupnika Mate Jukića.

— Nedopustivo je da se s vodstvom stranke komunicira preko medija, kao što je radio dosadašnji Županijski odbor, a i da se u prostorijama HDZ-a osniva nova stranka — kaže on aludirajući na najavljeno osnivanje Pašalićeve stranke Hrvatski blok, u koju će sasvim izvjesno prijeći jedan dio splitskih HDZ-ovaca.

— Kao aktualni predsjednik Županijskog odbora pozivam one županijske vijećnika te članove Poglavarstva koji će eventualno promijeniti stranku da vrate svoje mandate HDZ-u, stranci koja ih je tamo i dovela — izjavio je Nenadić.

Na pitanje je li idući potez raskidanje vlasti u Splitsko-dalmatinskoj županiji, sastavljene od HDZ-a i pravaško-demokršćanskih stranaka, on nije odgovorio potvrdno, no potvrdio je da će, ako dio vijećnika HDZ-a prijeđe u Hrvatski blok i ne vrati mandate, tražiti rekonstrukciju Poglavarstva u skladu s novim odnosom snaga.

Predsjednik raspuštenog ŽO-a Ilija Krišto je, s druge strane, izrazito ogorčen na odluku Središnjeg odbora.

— Kad vidim što se događa, shvaćam da je dovoljna jedna laž ili jedna skupina ljudi koji demokratski nisu mogli biti izabrani, pa da se posegne za nedemokratskim postupcima poput raspuštanja Županijskog odbora. Priče o osnivanju Hrvatskog bloka u HDZ-ovim prostorijama ili o neprimjerenoj komunikaciji s vodstvom stranke jesu apsolutna laž, a očito je da se tražio bilo koji razlog da nas se raspusti — kaže Krišto.

— Mogu reći da me uhvati strah kada vidim da u stranci očito ne smije postojati pravo na drukčije mišljenje, no svaka sila za vremena, doći će i ovoj kraj — dodao je Krišto, predviđajući da će se "obračun s neistomišljenicima nastaviti razbijanjem vladajuće koalicije u Splitsko-dalmatinskoj županiji".

Slično Krišti razmišlja i donedavni HDZ-ovac Milijan Sesar, koji za desetak dana osniva Hrvatski blok u Splitu. On tvrdi da nikakvog razloga raspuštanju ŽO-a nije bilo, te da će se time broj članova HDZ-a koji prelaze u HB povećati. Bivši predsjednik Mladeži HDZ-a i član dosadašnjeg ŽO-a Ante Zoričić, pak, tvrdi da "poteze koje u stranci povlači Sanader može raditi jedino čovjek koji je ucijenjen".

— Simptomatično je da svaki put kad nastane kriza u Hrvatskoj, Sanader stvara krizu i u HDZ-u — kaže on.

Splitsko-dalmatinski župan Branimir Lukšić nije želio komentirati raspuštanje Županijskog odbora, kazavši da zbog službenog puta u Italiju uopće nije upućen u najnovija događanja u stranci.

— Mogu samo reći da sam zatečen jer na sjednici Predsjedništva, kojemu sam član, o ovakvom potezu nije bilo riječi — kaže Lukšić, potvrđujući da unatoč svemu ne namjerava istupiti iz HDZ-a.

Kako smo doznali, u splitsko-dalmatinskom HDZ-u danas će sasvim sigurno biti živo: naime, Krišto je još prošlog tjedna sazvao sastanak Županijskog odbora stranke, koji će, potvrdio nam je, unatoč odluci o raspuštanju održati. S druge strane, Duje Marasović, koji je skupa s Nenadićem te šefom splitskog gradskog HDZ-a Zvonimirom Puljićem bio na sjednici u Vukovaru, tvrdi da takvog sastanka u stranačkim prostorijama neće biti.

— Naravno, svaki član HDZ-a može ulaziti u prostorije stranke i to mu neće biti zabranjeno, no Županijski odbor je raspušten i ne može se više sastajati — kazao je Marasović, pozivajući Krištu da, kao civilizirani političar, preda stranački pečat, dokumente te ključeve prostorija u Sinjskoj ulici.

Damir PETRANOVIĆ

IVIĆ PAŠALIĆ O NOVOM UDARU NA NJEMU SKLONE LJUDE U HDZ-u:

Vrh stranke vraća usluge za prljavo odrađene poslove

ZAGREB — Ovakvi potezi me ne iznenađuju. Raspuštanje županijskih odbora u Splitu i Šibeniku samo su nastavak nedemokratskih procesa u HDZ-u, odnosno obračuna Šeksa, Glavaša i Sanadera s onima koji su se usudili misliti svojom glavom. No, ono što me zabrinjava, što je u pozadini raspuštanja, zapravo je želja da se sruši vlast hrvatskog bloka u Splitsko-dalmatinskoj županiji isto kao što je napravljeno u gradu Splitu u kojemu su, zahvaljujući Sanaderu, danas na vlasti komunisti — ocijenio je dr. Ivić Pašalić, dodavši da se Sanader i njegovi na ovaj način rješavaju svih onih koji nisu stali na njihovu stranu na Općem saboru HDZ-a.

Smatra kako su primjedbe da su njegovi članovi koristili HDZ-ove prostorije za ovo ili ono, vrlo nevješti izgovori, a da je u pozadini zapravo čišćenje prostora kako bi se napravilo mjesta onima koji su zadužili sadašnje vodstvo HDZ-a i odradili za njih prljave poslove, a sad traže svoj komadić vlasti.

A.B. KRILE