Večernji list: 30. 09. 2002.

HRVATSKI PREDSJEDNIK U HAAGU ĆE SVJEDOČITI NAJMANJE DVA DANA

Mesić sutra protiv Miloševića

DEN HAAG - Sutra pred Haaški sud dolazi prvi veliki svjedok tužiteljstva u postupku protiv Slobodana Miloševića za ratne zločine počinjene u Hrvatskoj i BiH - hrvatski predsjednik Stipe Mesić.

Predsjednik Mesić svjedočit će najmanje dva dana. Kako je najavio Geoffry Nice, glavni tužitelj u postupku, Mesić će svjedočiti o događajima u Predsjedništvu SFRJ 1991. godine, ali i o dogovoru predsjednika Franje Tuđmana i Slobodana Miloševića o podjeli BiH, u Karađorđevu.

U predraspravnom podnesku tužiteljstva, predsjednik Mesić uveden je pod brojem B-1230, a iz podneska se vidi kako je Mesić haaškim tužiteljima već svjedočio o okolnostima pod kojima je "krnje Predsjedništvo" pod kontrolom Slobodana Miloševića preuzelo vlast nad JNA, koje je potom izvršilo napad na Hrvatsku. U podnesku se navodi da je srpski blok u Predsjedništvu SFRJ najprije spriječio Mesića da preuzme dužnost predsjednika Predsjedništva 15. svibnja 1991. godine, a nakon što je formalno preuzeo vlast, tadašnji ministar obrane Veljko Kadijević i drugi visoki zapovjednici nastavili su ignorirati Mesićeve zapovijedi. Mesiću je rad bio otežavan, među ostalim, i tako što je onemogućavan njegov siguran dolazak na sjednice Predsjedništva SFRJ u Beograd.

Milošević je svoj uvodni nastup na početku procesa za zločine počinjene u Hrvatskoj i BiH očito prilagodio prvom velikom haaškom svjedoku. U nekoliko navrata tijekom svog nastupa Milošević je Mesića prozivao kao predvodnika "ustaškog režima" u Hrvatskoj, te jednog od najodgovornijih za rušenje Jugoslavije.

S. Despot