Novi list: 30. 09. 2002.

POČINJU LI TIHE SANKCIJE ZBOG NEIZRUČENJA GENERALA BOBETKA

Princ Andrew (ne)dolazi u Hrvatsku

SPLIT – Prije dva dana u splitskom Hotelu »Park« glasnogovorica veleposlanstva Velike Britanije u Zagrebu Fiona Sinclair najavila je trodnevni posjet Hrvatskoj princa Adrewa, drugoga sina kraljice Elizabete II.

Prema najavi, tijekom posjeta Hrvatskoj kojemu je povod otvaranje nedavno dovršene nove zgrade britanske ambasade, Vojvoda od Yorka trebao se u Zagrebu sastati s predsjednikom Mesićem, te posjetiti Školu stranih jezika unutar Hrvatskog vojnog učilišta. Program posjeta brata princa Charlesa Splitu predvidio je posjet Zapovjedništvu HRM-a i mornaričkoj bazi Lora. Princ Andrew trebao bi posjetiti i dvije hrvatske tvrtke u kojima Britanija ima značajne uloge i poslovne veze, solinski »Dalmacijacement« (gotovo 100 posto u britanskom vlasništvu) i zagrebačku »Plivu«.

Upitana na brifingu u Splitu može li i na kakav način prokomentirati pismo Denisa McShanea, britanskoga ministra vanjskih poslova zaduženog za Balkan, kojim od Hrvatske traži uhićenje i bezuvjetno izručenje generala Bobetka Haagu, Fiona Sinclair je kazala kako tome nema što dodati osim web adresu na kojoj se to pismo može iščitati u potpunosti.

Prema najnovijim informacijama, posjet Vojvode od Yorka Hrvatskoj postao je upitan i njegova odgoda značila bi početak tihih sankcija protiv nekooperativne hrvatske Vlade zbog njezina nepoštivanja međunarodno preuzetih obveza.

Međutim, u Odjelu za odnose s javnošću i informiranje pri zapovjedništvu HRM u Splitu, nije zaprimljena službena informacija o odgodi prinčeve posjete Lori. Bojnica Nela Klanac, zadužena za odnose s javnošću, izjavila nam je kako će danas novinskim redakcijama dostaviti detaljan program boravka princa Andrewa Lori, budući da je Fiona Sinclair nije obavijestila ni o kakvim promjenama ranijega dogovora.

Z. KRŽELJ