Vjesnik: 30. 09. 2002.

Obračunavanje s generalima preko Bobetka?

Slučaj Bobetko je otvoren generalovim prvim intervjuom »Globusu« prije tjedan i pol / Već tada je on odgovornost za zločine u Medačkom džepu indirektno prebacio na Kosovića, Stipetića i Domazeta / Medijski analitičari su nakon tog intervjua mogli zaključiti samo jedno: da su general Janko Bobetko i taj tjednik u dogovoru te da će se javnost o generalovim potezima obaviještavati upravo preko tog tjednika / Protiv tjednika koji mu je držao stranu, general se okrenuo tek nakon negativnih rekacija na njegov drugi intervju

ZAGREB, 29. rujna - Slučaj Bobetko u javnosti je otvoren prije tjedan i pol intervjuom umirovljenog stožernoga generala Janka Bobetka u tjedniku Globus, gdje je otkriveno postojanje haaške optužnice protiv njega, ali i njegov stav da se neće na miran način predati.

U danima što su uslijedili, obistinila se najava o optužnici, a general Bobetko pretvorio je svoj stan na Tuškancu u stožer u kojem svakodnevno prima razne osobe s kojima osmišljava svoje daljnje poteze.

Jedini novinari koji su do sada samostalno imali pristup tom stožeru bili su novinari OTV-a koji su s generalom objavili intervju u prošli ponedjeljak, te fotoreporterka i novinar Globusa, koji je s generalom objavio »uvodni« intervju.

Novinari, koji su se danima smrzavali na kiši loveći izjave osoba što su posjećivale Bobetkov stan, iščekujući posjet premijera Ivice Račana i nadajući se kakvoj generalovoj izjavi, sa zavišću su zurili više od dva sata u prozor Bobetkove dnevne sobe i nagađali o čemu on razgovara s novinarom Globusa. Kolega nam je važno rekao kako su napravili novi intervju, te kako se može očekivati specijalno izdanje Globusa.

Nije bilo specijalnog, ali u redovitom broju tog tjednika osvanuo je još jedan ekskluzivan razgovor s generalom u kojem je on iznio optužbe na račun svojih kolega iz HV-a. Osim optužbi na račun generalâ Ademija, Stipetića, Domazeta, najčudnije je zazvučala ona protiv sadašnjeg savjetnika za vojna pitanja predsjednika Republike, generala Imre Agotića, da je za Oluje poslao avion koji je pucao po izbjegličkoj koloni.

Taj se broj Globusa na kioscima u Zagrebu pojavio u srijedu ujutro. Tek u petak popodne general Bobetko je preko Hine odaslao priopćenje da nije riječ o autoriziranom intervjuu te da on nije govorio protiv svojih kolega kako je to objavljeno u Globusu.

Redakcija tog tjednika sad tvrdi da posjeduje tonsku snimku razgovora s generalom koja je identična onome što su objavili, a glavni urednik Davor Butković da je general ovako reagirao uplašivši se reakcija javnosti i onih koje je prozvao.

Ne opredjeljujući se u ovom sporu, a uzimajući u obzir važnost svega što je vezano uz slučaj Bobetko, važno je primijetiti nekoliko stvari.

U svom prvom intervjuu u Globusu, Bobetko je kazao da su u Medačkom džepu počinjeni zločini, a odgovornost za njih indirektno je prebacio na Milu Kosovića, zapovjednika 9. domobranske bojne te generale Petra Stipetića i Davora Domazeta Lošu za koje je rekao da ih je zadužio da nadgledaju povlačenje hrvatskih snaga iz Medačkog džepa.

U četvrtak, kada je i hrvatska Vlada priznala postojanje haaške optužnice protiv generala Bobetka, njegov sin Ivan pozvao se na očev intervju u Globusu tvrdeći da je general u njemu najavio optužnicu. Ni on niti njegov otac nisu kazali da nešto u tom intervjuu nije bilo vjerno preneseno. Dapače, i u svojoj općoj izjavi za javnost, koju je dao svim prisutnim novinarima, general Bobetko se pozvao na taj intervju, tvrdeći da se neće predati haaškim istražiteljima te da »ova vlast po njega može poslati samo svoje kosovce i udbaše«, kako je rekao i u tom intervjuu.

Medijski analitičari stoga su mogli zaključiti samo jedno: da su general Janko Bobetko i spomenuti tjednik u dogovoru te da će javnost o svim generalovim novim potezima biti obaviještavana upravo preko tog tjednika.

Zato ni sljedeći broj i novi razgovor te reportaža iz stana generala Bobetka u kojoj je naglašeno podupiranje optuženoga generala, uopće nisu začudili.

Upućeni promatrači zbivanja oko generala Bobetka, skloni su tvrditi da je general bio ponesen reakcijom javnosti na svoj prvi intervju, te da je zbog toga, ali i savjeta osoba koje mu danonoćno borave u stanu, naprosto »izletio« s izjavama protiv svojih ratnih kolega. Neki podsjećaju da je general Bobetko i ranije pokazivao sklonost da medijski obračunava sa svojim kolegama - predzadnji se slučaj zbio prije par mjeseci kada je vodio neprimjerenu polemiku s umirovljenim generalom Slobodanom Praljkom o ulozi obojice u ratu u BiH.

Nakon svega, za očekivati je da će general Bobetko u svojim daljnjim istupima biti daleko oprezniji i manje sklon poslušati savjete svih onih koji ga ovih dana opsjedaju i preko njegova imena žele se obračunati s ostalim generalima HV-a.

Željko Peratović