Slobodna Dalmacija: 01. 10. 2002.

PREVIRANJA U SPLITSKO-DALMATINSKOM ŽUPANIJSKOM HDZ-u

Marasović i suradnici zauzeli prostorije ne čekajući Krištu s ključevima

SPLIT — Iako su se predsjednik dosadašnjega Županijskog odbora HDZ-a u Splitsko-dalmatinskoj županiji Ilija Krišto i predsjednik osnovanoga Povjerenstva za primopredaju stranačkih prostorija Dujomir Marasović telefonski bili dogovarali o predaji dokumenata, stranačkog pečata te ključeva stranačkih prostorija u Sinjskoj ulici, do toga u ponedjeljak nije došlo jer su prostore županijskoga HDZ-a već kroz jutro sami zauzeli Marasović i suradnici. Oni su zajedno s tajnicom stranke napravili popis inventara te preuzeli svu dokumentaciju koju su zatekli, čime je — po njima — primopredaja obavljena.

— Krišto je kazao da tijekom jutra ne može doći, pa nam nije bilo druge nego ovako postupiti — rekao je Dujomir Marasović, predsjednik Povjerenstva za primopredaju, kojega je postavila središnjica stranke u Zagrebu. Predsjednik privremenog Županijskog odbora Živko Nenadić je, pak, kazao da se primopredaja prostora danas morala obaviti, a o dokumentaciji će se naknadno razgovarati.

Kako je i najavio, Krišto je jučer u 14 sati okupio svih 40 članova dosadašnjega Županijskog odbora, koji je u proteklih godinu dana umjesto šefu stranke Ivi Sanaderu otvoreno pokazivao naklonost Iviću Pašaliću, no u stranačke prostorije nije mogao ući jer su - bile zaključane. Umjesto toga, sastanak koji je navodno sazvan još prošlog tjedna održan je u Pinakoteci obližnjeg samostana Gospe od Zdravlja, a okupljanje je Krišto nazvao "oproštajnim druženjem".

— Nije istina da ja nisam želio predati ključeve: osobno sam nazvao tajnicu i zamolio je da pripremi sve potrebne dokumente, no Marasoviću sam kazao da prije 13 sati nikako ne mogu doći. Sada, kada sam došao, naišao sam na zaključana vrata - kazao je Krišto. On tvrdi da je tajnica stranke po nalogu Marasovića i Zvonimira Puljića nazivala članove dosadašnjeg ŽO-a i otkazivala jučerašnji sastanak, pa ih je on morao ponovno zvati i potvrđivati da će sastanka ipak biti.

"Druženje" u Pinakoteci Gospe od Zdravlja bilo je zatvoreno za javnost i to, kako je sam Krišto priznao, da žučni tonovi i golemo nezadovoljstvo "raspuštenih" hadezeovaca ne bi doprli do novinara. Nakon sastanka vodstvo bivšeg ŽO-a ipak je dalo izjave za medije:

— Prihvaćamo legalitet odluke Središnjeg odbora stranke, no njegovu argumentaciju držimo prozirnim pokušajem da se prevari stranačka i hravatska javnost. Najaktivniji Županijski odbor proglašen je neaktivnim i raspušten, što me podsjeća na komunističke obrasce iz proteklih vremena, kada se ovako nedemokratski obračunavalo s neistomišljenicima. Način na koji se ušlo u prostorije je za osudu - kazao je Krišto.

— Upoznat ćemo sve europske demokršćanske stranke o nedemokratskim događajima u HDZ-u te ih zamoliti za intervenciju. Nama ništa nije bitnije od očuvanja vlasti u županiji, a očito je da je ona osim Mesiću i Račanu trn u oku i Sanaderu - dodao je Krišto. Najavio je da će se svi članovi dosadašnjega Županijskog odbora, iako više nemaju tu funkciju, povremeno sastajati te pripremati za unutarstranačke izbore.

— Unaprijed mogu iskazati bojazan u njihovu legalnost. Po mome mišljenju izaslanici mogu biti samo oni koji su bili i na prošloj izbornoj skupštini, a nikako ne neki ljudi oktroirani iz Zagreba - zaključio je Krišto.

Župan Branimir Lukšić je, pak, potvrdio da u svakom slučaju ostaje u HDZ-u, no dodao je da će kao član Nacionalnog predsjedništva "poduzeti mjere da se ovo raščisti".

— Sve primjedbe na račun ovoga Županijskog odbora su izmišljene. Ovaj odbor očito je "kriv" jer u županiji koalira sa strankama Hrvatskog bloka - kazao je Lukšić.

Na pitanje hoće li i koliko članova dosadašnjeg ŽO-a prijeći u Pašalićev Hrvatski blok, koji je u Splitu osnovao bivši hadezeovac Ivica Tafra, Krišto je odgovorio kako je to stvar svačije individualne odluke. I sam Tafra, kao bivši član HDZ-a te Županijskog odbora, druženju u Pinakoteci prisustvovao je na desetak minuta. Nakon što je župan Lukšić demantirao svoj prelazak, on mu je u polušali dobacio:

— Onda nećete još dugo biti župan!

Damir PETRANOVIĆ