Vjesnik: 01. 10. 2002.

EU poziva Hrvatsku na punu suradnju s Haagom u slučaju Bobetko

BRUXELLES, 30. rujna (Od Vjesnikove dopisnice) - Europska unija zaoštrila je stav o suradnji zemalja jugoistočne Europe s Haaškim sudom za ratne zločine. Od petka i zadnjeg pripremnog sastanka Ministarskog vijeća do ponedjeljka, stalni veleposlanici članica EU u prijedlog zaključaka Unije ubacili su ime i prezime - »slučaj Bobetko«. To je presedan u poslovima Unije, čak i kada je Haag posrijedi.

Zaoštravanje je očito na pragu, zaključci Unije govore o »snažnoj podršci radu Tribunala za ratne zločine«, uz isticanje da je »suradnja s Tribunalom obveza za sve zemlje i strane u regiji«, te uvođenje nove formulacije »bez obzira na njihove domaće zakone«. To je vrlo snažna poruka budući da se dijelom obraća aktualnoj situaciji u Hrvatskoj.

»Propuštanje pune suradnje s Tribunalom dovest će u pitanje nastavak približavanja Uniji«, zaključuju ministri. U ovaj je kontekst doslovno uletio najsvježiji stav EU-a: »Ministarsko vijeće poziva vlasti u Hrvatskoj da u potpunosti surađuju s Tribunalom u slučaju generala Janka Bobetka«. Unija dosad u zaključcima baš nije prakticirala imenovanje optuženika većeg kalibra i teže optužnice nego što je Bobetkova. Zanimljivo je i to da do danas Bruxelles nije dobio nikakav službeni zahtjev, apel ili informaciju iz Tužiteljstva, ali pažljivo prati žestoku javnu raspravu u Hrvatskoj.

Carla del Ponte u četvrtak će se sastati s visokim izaslanikom za vanjske poslove Javierom Solanom i najvišim dužnosnicima Europske unije. Prema kratkoj informaciji glasnogovornice haaškog Tužiteljstva, Carla del Ponte prvo odlazi u Pariz gdje će inzistirati i to za sve zemlje bez izuzetka na pojačavanju uvjetovanja slanja pomoći i napretka na putu europskih integracija punom suradnjom s Tribunalom. Tužiteljica će istu poruku uputiti tijelima Unije. Još nije potvrđeno hoće li svratiti i na razgovore u glavno sjedište NATO-a.

Kada se sve zbroji, EU sljedećih mjeseci neće gledati kroz prste državama regije i umjesto »suradnje« honorirat će samo »potpunu suradnju«. Uzgred, u izboru riječi kojima Unijini ministri vanjskih poslova podsjećaju Hrvatsku na ono što je prihvatila preuzimajući međunarodne obveze - za EU je to bilateralni sporazum Zagreba i Bruxellesa - »puna suradnja s Tribunalom« odnosi se samo na ovaj nasvježiji slučaj, budući da je sve do njega suradnja ocjenjivana »više nego dobrom« i »primjerenom«.

Sve to ukazuje da Hrvatsku čeka nova potencijalno nemirna etapa integracijskog puta na kojoj se radi, doslovno, nepoštivanja preuzetih obaveza, može ponovo usidriti i ponoviti skoro zaboravljena vremena kada je zaleđivanjem svih njezinih ambicija plaćala olako davana i potom neizvršavana obećanja i obaveze.

Lada Stipić – Niseteo