Novi list: 03. 10. 2002.

GENERAL BOBETKO PODRŽAVA VLADINE AKCIJE, ALI S ODVJETNICIMA RAZRAĐUJE RAZLIČITE VARIJANTE RASPLETA

General Bobetko ne želi suđenje iz Zagreba

Pokuša li Vlada uhititi Bobetka, obrana će Ustavnome sudu podnijeti tužbu zbog narušavanja zajamčenih građanskih prava

ZAGREB – General Bobetko i njegovi branitelji podržavaju sadašnju Vladinu strategiju prema Haškome sudu, ali i razrađuju varijante za svaki mogući rasplet, pa čak i za pokušaj uhićenja, mada takvo što ne očekuju, izjavio nam je jučer jedan od Bobetkovih branitelja Petar Šale.

»Dogovorili smo se da ne ometamo dosadašnji rad Vlade, pa ga ne želimo ni komentirati. Kad Haški sud dostavi odgovor, tada ćemo razgovarati«, kazao nam je Šale dodajući ipak kako je razrađeno nekoliko varijanti ponašanja, ovisno o tome kako će reagirati Haški sud. »U ovome času ne želim govoriti ni o jednoj od tih varijanti«, kazao je Šale.

Na izravno pitanje o tome bi li general Bobetko pristao na suđenje pod uvjetom da ne bude izručen Haškome sudu, Šale je odgovorio kako se »u ovome času ništa ne može isključiti, ali ni garantirati. Osobno, međutim, sumnjam da će Haški sud na takvo što pristati, jer bi to bio presedan u njegovu radu«.

»Naš je interes da general Bobetko ne ode u Haag, kao i da ne stane pred Haški sud. Uostalom, on ne može putovati. Ne može napustiti ni vlastiti stan«, kazao je Šale.

Od osoba bliskih generalu Bobetku neslužbeno, međutim, doznajemo kako general drži da su Vladini razlozi za dokazivanje neustavnosti optužnice – nedovoljni. General bi, ne uspije li Vladino osporavanje optužnice na Ustavnome sudu, mogao podastrijeti pet novih razloga kako bi dokazao da optužnica nije u skladu s Ustavom. Koji su to razlozi, nismo uspjeli doznati.

Također, ne ispuni li Vlada »čvrsto obećanje da general neće biti uhićen«, i za tu je mogućnost razrađena strategija. Naime, ako Vlada uhidbeni nalog proslijedi Ministarstvu pravosuđa i zatraži da Županijski sud u Zagrebu uhiti Bobetka, obrana pred Ustavnim sudom kani pokrenuti još jednu ustavnu tužbu. Njome će pokušati dokazati da su generalu Bobetku povrijeđena Ustavom zajamčena prava. »To je, međutim, posljednja mogućnost, jer nam je Vlada čvrsto zajamčila da general Bobetko neće biti uhićen«, kazao je naš izvor.

On također tvrdi da general Bobetko, unatoč sugestijama nekih branitelja, ne želi pristati na mogućnost koju Vlada daje naslutiti u molbi za podnošenje žalbe – da bi se generalu Bobetku moglo suditi sa slobode. Vlada je, naime, u molbi za podnošenje žalbe na uhidbeni nalog Haškome sudu napisala i ovo: »Žalitelj (Vlada, op.a.) je spreman predočiti žalbenom vijeću da će Janko Bobetko, u sklopu rečenih mogućnosti, sudjelovati u budućem postupku«. Vlada je naime upozorila sud da je general Bobetko teško bolestan zbog čega uopće ne izlazi iz kuće. Iz molbe se, dakle, dade zaključiti kako bi Vlada mogla pokušati privoljeti generala Bobetka da pristupi sudu iz svojega doma, odnosno video vezom.

»To je, pretpostavljamo, najniži prag do kojega je Vlada spremna ići. Podsjećam, general je dobio čvrsta jamstva da neće biti uhićen. On, međutim, za sada nije spreman prihvatiti suđenje iz Zagreba. Unatoč nekim sugestijama, čvrst je u svojoj prvobitnoj odluci da se ni pod koju cijenu ne preda. Odlučio je da početak i kraj svojega života spoji dostojanstveno, onako kako sam odluči«, kazao je naš izvor.

Boris PAVELIĆ