Novi list: 03. 10. 2002.

DOBROSLAV PARAGA, PREDSJEDNIK HSP–1861: »BOBETKO IZNOSI TOTALNU NEISTINU« (2)

Namjerno prešućeni branitelji dragovoljci HOS-a

Dr. Jurković i sam je pao u zamku svojim izjavama i prešućivanjima pomoći koju je obrana Gospića dobila od drugih postrojbi hrvatskih branitelja i to kada je bilo najpotrebnije

Dužan sam radi elementarne istine o obrani Gospića osporiti istinitost izjave dr. Dražena Jerkovića, predsjednika Županijske organizacije HNS-a ličko-senjske županije objavljene pod naslovom »Bobetko iznosi totalnu neistinu« iz jednostavnog razloga što čelnik HNS-a u cijelosti i namjerno prešućuje branitelje dragovoljce HOS-a na gospićkom ratištu, koji su sredinom studenoga 1991. godine znatno doprinijeli i pomogli obrani Gospića u trenutku kada je bilo pitanje dana pad Gospića u ruke velikosrpskog agresora.

Neshvatljivo je da čelnik HNS-a i sam iz Gospića iznosi ovakve grube neistine kada izjavljuje »da su Gospić obranili sami Gospićani, a u kasnijoj fazi rata su nam u pomoć pristigle postrojbe iz drugih dijelova Hrvatske«.

Naglašavam da je 19. satnija HOS-a došla preko Zagreba, Rijeke i drugih ratišta na poziv zapovjedništva obrane Gospića (upućen meni kao predsjedniku HSP-a), koje je panično tih dana sredinom studenoga tražilo pomoć, a budući da pomoć nije stizala niotkuda sa službenog mjesta, uputili smo spomenutu satniju HOS-a da Gospić ne padne pod okupaciju.

Satnija se odmah stavila pod zapovjedništvo 118. brigade HV-a i mjesecima držala najteže položaje obrane i prilaze gradu.

Nevjerojatna ali istinita činjenica je da sam koncem istog mjeseca u zagrebačkom istražnom zatvoru prvi put čuo Manolićevu izjavu da ću biti optužen za nestanak i ubojstva građana Gospića Srba i Hrvata, što mi je trebala biti »nagrada« za slanje satnije HOS-a u pomoć Gospiću, ali i što mi je htjela napakirati Tuđmanova i Manolićeva vlast kada im je postalo jasno da se zločin nad civilima i ratnim zarobljenicima neće moći više prikrivati. Kada sam se od tih monstruoznih optužbi javno obranio po izlasku iz istražnog zatvora, Tuđman, Manolić, Šeks i ostala HDZ-ova klika počela me je u javnosti cinkariti i ocrnjivati da sam izdao Hrvatsku. To je izvrsna slika na kakvom niskom stupnju je bilo Tuđmanovo hrvatstvo, domoljublje i istinoljubivost.

Iznoseći tvrdnju o svojem nekadašnjem stranačkom kolegi iz HNS-a generalu Bobetku »da iznosi totalnu neistinu«, predsjednik HNS-a dr. Jurković i sam je pao u istu zamku svojim gore citiranim izjavama i prešućivanjima pomoći koju je obrana Gospića dobila od drugih postrojbi hrvatskih branitelja i to kada je bilo najpotrebnije, a ne »u kasnijoj fazi rata«, kako dr. Jurković neistinito tvrdi, kaže u reagiranju Dobroslav Paraga.