Vjesnik: 03. 10. 2002.

Biljana Plavšić priznala krivnju za progon, genocid se odbacuje

HAAG, 2. listopada - Bivša predsjednica Republike Srpske Biljana Plavšić priznala je u srijedu krivnju za progon kao zločin protiv čovječnosti, a tužiteljstvo Haaškoga suda je zauzvrat objavilo da se odustaje od drugih točaka optužnice, uključivši genocida.

»Izjašnjavam se da sam kriva«, kazala je Plavšić koja je krivnju priznala video linkom. Haaški sud nije želio reći gdje su u tom trenutku nalazila. Pred kamerom je sjedila, ruku prekriženih u krilu, pokraj zastave UN-a na nepoznatoj lokaciji. To je prvi slučaj na Tribunalu da se optužena osoba izjasnila o krivnji izvan zgrade Suda.

Tužiteljstvo su u haaškoj sudnici predstavljali glavna tužiteljica Carla del Ponte i glavni tužitelj u predmetu Mark Harmon.

Plavšićeva je zajedno s bivšim predsjednikom parlamenta bosanskih Srba Momčilom Krajišnikom bila optužena za genocid u BiH.

Sudsko vijeće na istoj je sjednici odlučilo da se produži odluka o privremenom puštanju Biljane Plavšić na slobodu do izricanja presude. Sudsko vijeće odlučilo je zakazati raspravu o visini kazne za 16. prosinca.

Nakon sjednice odvjetnik Eugene O"Sullivan pročitao je novinarima njezinu izjavu u kojoj izražava »duboko i bezuvjetno kajanje« za koje se nada da će pružiti utjehu nevinim žrtvama svih nacionalnosti te poziva sve, a posebne lidere da »preispitaju sebe i svoje ponašanje«.

O"Sullivan je kazao kako dogovor o priznanju krivnje ne uključuje nikakav dogovor »u pogledu kazne« te je Plavšićeva svjesna da bi joj mogla biti izrečena i doživotna zatvorska kazna. Istaknuo je i da se Plavšić »nije suglasila da svjedoči u bilo kojem predmetu koji se vodi pred ovim sudom«. (Hina)