Jutarnji list: 03. 10. 2002.

NATO prijeti Zagrebu zbog Bobetka

BRUXELLES - NATO je jučer uputio snažnu kritku Hrvatskoj zbog neispunjavanja zahtjeva Haaškog suda (ICTY), ustvrdivši da je hrvatsko odbijanje izručenja bivšeg načelnika Glavnog stožera generala Janka Bobetka neprihvatljivo,

‘Ugrožene integracije Hrvatske'

Glasnogovornik NATO-a Yves Brodeur rekao je da bi osporavanjem optužnice protiv Bobetka Zagreb mogao ugroziti svoju integraciju u Europu, te potkopati napore međunarodne zajednice u uspostavi mira u jugoistočnoj Europi, što je u izravnoj suprotnosti s izjavama ministra Picule na sastanku s diplomatskim predstavnicima EU i VS UN kad je rekao upravo obrnuto, da optužnica prijeti destabilizaciji regije.

- Suradnja sa Sudom je obavezna za sve države u regiji rekao je Brodeur na konferenciji za novinare. Brodeur je također dodao da bi kandidatura Hrvatske za ulazak u članstvo NATO-a - dugotrajan proces koji je pokrenut ove godine ulaskom u MAP (akcijski program za članstvo) - mogao biti ugrožen zbog hrvatskog odbijanja suradnje s ICTY-jem.

Osvrnuvši se na stanje u Jugoslaviji, Brodeur je istaknuo da bi ta zemlja mogla ući u NATO-ov program Partnerstvo za mir (PfP) tek nakon što pokaže da surađuje s Haaškim sudom.

Jasna poruka i Beogradu

- Beogradskim smo vlastima jasno poručili da isto tako moraju izvršiti neke obveze, što uključuje suradnju s ICTY-jem te izručenja osumnjičenih za ratne zločine tom tribunalu - naglasio je Brodeur.

(jl)