Večernji list: 03. 10. 2002.

PREMA ZAHTJEVU ŽUPANIJSKOGA DRŽAVNOG ODVJETNIŠTVA

Istraga u centru Vesne Girardi-Jurkić

PULA - Prema zahtjevu Županijskoga državnog odvjetništva u Zagrebu, a na temelju dopisa Državne revizije, sektor krim-policije iz Pule počeo je obradu u Međunarodnom istraživačkom centru (MIC) Medulin-Brijuni, voditeljica kojega je dr. Girardi-Jurkić, bivša ministrica kulture RH, veleposlanica RH pri UNESCO-u, te predsjednica županijskog ogranka DC-a, potvrdila nam je jučer glasnogovornica PU istarske Štefanija Žumber Prosenjak.

Neslužbeno doznajemo da se ispituje poslovanje, te korištenje sredstava Ministarstva kulture RH i Međunarodnog središta hrvatskih sveučilišta u Istri za razdoblje od 1997. do 2000. godine. Novac je, prema ugovoru s Ministarstvom kulture, trebao biti korišten za istraživanje arheološkog lokaliteta Vižula kraj Medulina, za otkup časopisa Histria Antiqua, znanstvene skupove u organizaciji MIC-a, a u kojem iznosu, nismo uspjeli doznati.

Zanimljivo je da je suprug Vesne Girardi-Jurkić, pulski odvjetnik Mirko Jurkić, ujedno bio ravnatelj Međunarodnog središta hrvatskih sveučilišta u Istri, organizacije koja djeluje u sklopu Sveučilišta u Zagrebu, a koja se donedavno pojavljivala kao partner MIC-a u nekim spornim aktivnostima. Sveučilište u Zagrebu s njim je raskinulo ugovor prošle godine, otkad više ne obnaša tu dužnost. Za službene pojedinosti o samom slučaju uputili su nas Županijskom državnom odvjetništvu Zagreb, gdje tijekom jučerašnjeg dana nismo uspjeli doći do službenih informacija.

M. Jurcan