Večernji list: 04. 10. 2002.

GRAĐANI OGORČENI SKUPLJOM STRUJOM

Strujni šok zbog računa

Računi za struju veći i 80 posto

Prvi računi nakon poskupljenja struje ogorčili su i razljutili brojne potrošače HEP-a. Kako su neki građani umjesto najavljenih 9 posto dobili i 80 posto veći račun, jučer su opsjedali šaltere HEP-ovih poslovnica želeći objašnjenje. Pozivima je bio zatrpan i HEP-ov besplatni telefon za potrošače, a zbog navale na javljanje operatera čekalo se više od pola sata.

Umjesto da olakša kontrolu potrošnje, nov tarifni sustav još je više zbunio građane. Govoreći kako ne vjeruju HEP-u, mnogi su sami očitavali brojilo i sada reklamiraju račune jer se oni ne podudaraju s HEP-ovom računicom.

- Imam dvotarifno brojilo i prema našem obračunu ovaj mjesec trebali smo platiti 185 kuna, a račun za struju iznosi 231 kunu! Prije uvođenja nove tarife plaćali smo 150 kuna struje, što znači da su nam troškovi porasli gotovo 80 posto! - bijesno je reagirala Ž.V. (podaci u redakciji), koja je došla u Elektru reklamirati račun. Dodaje da sve račune plaća preko interneta, a jedino račune za struju uvijek dolazi platiti osobno jer, kaže, nikada ne zna kada će je prevariti.

Otprilike slična situacija dogodila se i nezaposlenoj samohranoj majci Nataliji Orešković iz Osijeka. Njezinoj dvočlanoj obitelji stigao je nov račun s iznosom od 219 kuna, što je uvećalo prijašnji za punih 70 kuna. Natalija se pridržava najstrože štednje, pa glača, uključuje perilicu i bojler za vodu tek nakon 23 sata. Ona tvrdi da joj nije jasno 50-postotno povećanje cijene jer je tijekom visoke tarife od velikih potrošača uključen jedino hladnjak.

Građani su opsjedali i šaltere Elektrodalmacije u Splitu, a užasnuta novim računom Ivanka Jurjević upitala je tko je izmislio mjesečni paušal od 15 kuna, na što još treba platiti PDV od 22 posto.

- Plaćamo potrošnju kroz skupe kilovatsate i sad još treba platiti paušal. Odakle? Znaju li oni u HEP-u koliko ljudi u Dalmaciji ne radi, koliko je poduzeća otišlo u stečaj? - upitala je I. Jurjević.

Ogorčena je i jedna tročlana obitelj kojoj je račun uvećan s prijašnjih 675 na 1777 kuna. Iako žive u kući od dvjestotinjak četvornih metara i imaju jednu termopeć, drže kako je 70-postotno povećanje previše. I oni su se žalili HEP-u.

Neki su potrošači, pak, ustvrdili da su zbog neorganiziranosti HEP-a i njegovih pogrešaka dugo preplaćivali račune. Zdenka Radić je, kako kaže, nakon promjene brojila u trećem mjesecu plaćala račune u visini 500 kuna, što je 100 posto više nego prethodnih mjeseci. Nakon promjene tarifnog sustava, račun im se povećao za još 200 kuna. Prema njihovu obračunu, u tih šest mjeseci trebali su platiti 2000, a platili su više od 3000 kuna!

Mnogi građani još očekuju račune i pripremaju se na najgore. Građani koji su imali trotarifno brojilo očekuju poskupljenje i 200 posto jer je tarifa od 18 lipa ukinuta. Unatoč brojnim ekstremnim računima, ipak ima primjera i minimalnih poskupljenja. Zagrepčanka Vesna Majić ističe da je njoj taj izdatak uvećan sa 150 na 160 kuna, a potrošnju nije smanjila. Umirovljenica Dragica Majer rekla je kako joj je račun veći 20 kuna, ali ističe da je maksimalno pazila kada će koje trošilo uključiti.

S. Lauš-Mrvelj

Prosvjedi i peticije zbog skuplje struje

Zbog poskupljenja struje, predstavnici Sindikata Istre i Kvarnera, SSSH Istarske županije, Sindikata umirovljenika Hrvatske te Matice umirovljenika i Koordinacije nevladinih udruga jučer su najavili javni prosvjed koji će se održati sutra na pulskoj gradskoj tržnici. Istoga će se dana prosvjed održati i u Rijeci, i to u organizaciji Društva za zaštitu potrošača "Potrošač". Kaže to glasnogovornik društva Ilija Rkman i dodaje da građani traže i prosvjed u Zagrebu. No, bojeći se posljedica u tom gradu, ističe Rkman, za sada takvo što ne pripremaju.

- Našu peticiju za izmjenu tarifnog sustava dosad je potpisalo 5000 Hrvata, a potpisivanje nastavljamo. Već smo je uputili Vladi, a tražimo uvođenje jeftinije struje od 21 do devet sati, ispitivanje zakonitosti novog tarfinog sustava, ukidanje paušala od 15 kuna, skidanje limitatora, uvođenje digitalnog očitavanja brojila te da niti jedan račun ne bude uvećan više od devet posto, kako je najavljeno - rekao je Rkman. Vlada je, ističu u Potrošaču, poskupljenje odobrila bez pristanka Vijeća za regulaciju i bez objašnjanje događa li se ono radi pokrivanja gubitaka HEP-a ili zbog prilagođavanja europskom tržištu, pa bi morala uvažiti traženje građana.