Slobodna Dalmacija: 06. 10. 2002.

"Čelična Carla" (ni)je omekšana

Bisera LUŠIĆ

Je li Carla del Ponte, odobrovoljena svjedočenjem predsjednika Stipe Mesića, promijenila svoj redovito tvrdi stav kada je neposluh prema Tribunalu u pitanju i Hrvatsku odlučila malo poštedjeti haaških muka? Je li energična šefica tužiteljstva toliko zadovoljna činjenicom da je u klupu za svjedoke uspjela dovesti čovjeka koji je Slobodanu Miloševiću godinama bio suprotstavljen, a poruka je još snažnija zbog činjenice da se radi o aktualnom predsjedniku Hrvatske, pa je Lijepoj našoj odlučila malo progledati kroz prste i dati joj vremena za političko-pravni predah? Uza sve nade, teško da je tome tako.

Haaška tužiteljica, naime, nema odveć vremena niti živaca na raspolaganju da bi povlačila svoje odluke ili naglo mijenjala optužnice. Zbog toga, u želji da što prije završi sa cijelom tom silnom "papirologijom", Carla del Ponte požurila je o "kiksu" Hrvatske izvijestiti sve relevantne sugovornike u Europskoj uniji, a vjerujemo da je neslužbenim kanalima vijest "procurila" i do neposrednih poslodavaca tužiteljice Del Ponte – Vijeća sigurnosti, kako bi Hrvatska što prije dobila upozorenja sa svih važnijih mjesta i jasno shvatila poruku da joj je suradnja s Haagom nešto od čega ne može pobjeći. Nije to prvi put da tužiteljica Del Ponte "nemilosrdno" inzistira da se optuženi što prije dovedu u Haag. U slučaju generala Bobetka njezina poruka o "privremenom puštanju na slobodu" može biti shvaćena čak i ironično, ako se samo sjetimo da je najstariji živući hrvatski časnik već nekoliko puta izjavio da "živ u Haag ne ide".

Teško je povjerovati u scenarij kopernikanskog obrata, odnosno u mogućnost da će Carla del Ponte pustiti Hrvatsku, njezine političare, vlastodršce, generale i sve potencijalne osumnjičenike na miru samo zato jer se Stipe Mesić odazvao pozivu tužiteljstva i pomogao im učvrstiti optužnicu protiv Slobodana Miloševića. Argumenti o zatopljavanju odnosa na relaciji Zagreb - Haag zbog navodno dobrih odnosa glavne tužiteljice i Predsjednika također nemaju neku težinu; poznato je, naime, da se Carla del Ponte odlično slaže s Goranom Granićem, a opet mu svako malo dostavi poneku zapečaćenu optužnicu. Tužiteljica svoj mandat želi odraditi ostavljajući po strani simpatije ili antipatije prema nekoj zemlji ili njezinim vlastodršcima. U to su se sve zainteresirane strane već mogle uvjeriti. Još je jedan, možda najvažniji argument na strani razmišljanja da se odnosi Hrvatske i Haaga neće promijeniti nabolje samo zbog podatka da je Stipe Mesić svjedočio nekoliko dana u haaškoj sudnici, a to je da ista ta Carla del Ponte nije pokazala nikakve "milosti" prema srbijanskim liderima kada su joj ispostavili "haaškog kapitalca" Slobodana Miloševića. Istini za volju, za sudjelovanje u isporuci balkanskog krvnika Haagu dobili su lijepe riječi, ali samo nekoliko mjeseci kasnije, kada su se isti akteri suprotstavili novim izručivanjima, Carla del Ponte požurila ih je prijaviti svim relevantnim centrima moći. I teško da bi baš zbog Hrvatske promijenila ovu isprobanu metodu.