Vjesnik: 07. i 08. 10. 2002.

SAD se nada da Hrvatska ne ide u »razorni sukob« s Haagom, kaže Prosper

»Do kraja stojimo uz Carlu del Ponte«, izjavio je posebni američki izaslanik za pitanja ratnih zločina

WASHINGTON, 6. listopada – Nadamo se da Hrvatska u vezi s optužnicom protiv generala Janka Bobetka ne ide prema razornom sukobu s Haškim sudom, kazao je u razgovoru za HTV i Hinu Pierre Richard Prosper, posebni američki veleposlanik za pitanja ratnih zločina.

»Hrvatskoj, i svim državama u regiji, treba ponoviti da su dužne ispuniti međunarodne obveze i surađivati s ICTY-jem (...) O tome ne može biti dvojbe«, naglasio je.

»Mi do kraja stojimo uz (glavnu tužiteljicu) Carlu del Ponte«, rekao je Prosper.

Komentirajući tvrdnje da »slučaj Bobetko« može destabilizirati Hrvatsku i regiju, kazao je da hrvatska vlada ima presudnu ulogu ne dopustiti da dođe do destabilizacije.

»Bude li Hrvatska govorila u prilog odgovornosti, u prilog Sudu, u prilog činjenice da je general Bobetko pod nadležnošću Suda i da je jedino ispravno postupati unutar pravila Suda, ne vjerujem da će biti problema. Ali, ne poduzmu li se neophodni koraci, izostanu li pravi vođe, postoji rizik da Hrvatska izgubi povjerenje međunarodne zajednice a to može ugroziti cjelokupnu budućnost i napredak vaše zemlje«, upozorio je Prosper.

Po njegovim riječima, SAD shvaća da može postojati nezadovoljstvo optužnicom protiv generala Bobetka, ali se ne može dovoditi u pitanje da je tužbu prihvatio sud koji ima legitimitet i s kojim je Hrvatska obvezna surađivati.

»Nadamo se da Hrvatska ne ide prema destruktivnoj konfrontaciji sa Sudom«, napomenuo je Prosper. SAD očekuje da će u pravnom osporavanju optužnice hrvatska Vlada djelovati unutar okvira ICTY- ja.

»Neprihvatljivo bi bilo djelovati mimo pravila Suda i ne obazirati se na njegove ovlasti«, dodao je.

Iako nije želio izravno komentirati optužnicu protiv generala Bobetka, Prosper je kazao kako se SAD nada da »ICTY u podizanju optužnica doktrinu zapovjedne odgovornosti koristi oprezno i samo za slučajeve u kojima je primjenjiva«.

O tvrdnjama da bi po zapovjednoj odgovornosti i neki bivši visoki američki dužnosnici mogli dospjeti u Den Haag Prosper kaže da je to »dio taktike kojom se žele obeshrabriti tužbe koje će ići uzlazno zapovjednom strukturom«.

Hrvatske vlasti, rekao je, moraju pomoći i da se pronađe optuženi Ante Gotovina i pošalje u Den Haag.

»I Beograd mora surađivati. Moramo pronaći Karadžića i Mladića. Oni moraju u Den Haag. I Republika Srpska mora preuzeti svoju odgovornost i predati druge optuženike«, dodao je američki veleposlanik.

Upitan o suđenjima pred hrvatskim sudovima, Prosper je odgovorio da »Hrvatska prednjači time što je preuzela odgovornost raščistiti pitanja ratnih zločina na svom području«.

»Znamo za teškoće u nekim postupcima i nadamo se da će one biti otklanjane (...) uvjereni smo da vladavina prava jača demokratsko društvo i daje snagu koju će Hrvatska trebati kad bude vrijeme da se punopravno pridruži Europi«, ocjena je američkog diplomata. (H)