Novi list: 07. i 08. 10. 2002.

SUĐENJE ZA RATNE ZLOČINE U GOSPIĆU

Vrhovni sud odlučuje o »Dasovićevoj kaseti«

Dok obrana traži da se taj dokaz zabrani i izbaci iz spisa jer je po njima nezakonit, optužba je posve drugog mišljenja – smatra to manevrom kojim se branitelji žele riješiti vrućeg krumpira

RIJEKA – Još se ne zna hoće li se na suđenju za ratne zločine u Gospiću smjeti koristiti jedan od krunskih dokaza – takozvana »Dasovićeva kaseta«. Dok obrana traži da se taj dokaz zabrani i izbaci iz spisa jer je po njima nezakonit, optužba je posve drugog mišljenja – smatra to manevrom kojim se branitelji žele riješiti vrućeg krumpira.

Zato je spis o ratnim zločinima u Gospiću sredinom prošlog tjedna prebačen u Zagreb gdje će suci Vrhovnog suda, možda već danas ili sljedećih dana, odlučiti o valjanosti tog dokaza. Ta kaseta, jedan od najšokantnijih opisa crnih gospićkih događanja, već je prezentirana u sudu u Rijeci. Obrane su se tom protivile prije i nakon slušanja.

Na kaseti je snimljen razgovor tadašnjeg pomoćnika ministra policije Smiljana Reljića i šefa gospićke policije Ivana Dasovića. Dasović je nakon saznanja Zagreba o događajima u Gospiću bio pozvan u ministarstvo policije koje je počelo istraživati taj slučaj. Po tom priznanju, kao jedan od sudionika strijeljanja kod Pazarišta, šef policije opisuje taj događaj i ključna zbivanja. Na kaseti Dasović priča da je Norac grupi čelnih ljudi Gospića rekao kako se moraju obaviti određene likvidacije tvrdeći da je to naredila vlada. Opisujući događaje navodi da je Norac sam ubio jednog mladića, prije strijeljanja ostalih, a Tihomira Oreškovića opisuje se glavnim inspiratorom svih zala u Gospiću. Kaseta je snimljena 1991., a nedavno ju je sudu dostavio zastupnik optužbe dobivši je od Protuobavještajne agencije, odnosno bivšeg SZUP-a.

Već na suđenju odvjetnik Olujić se pozvao na prijepis te kasete koji se pojavio i u novinama, čudio se tko je to dao novinarima koji navode da imaju i kasetu. Ako je tako, više se ne zna koja je kaseta prava pa je dokaz smatrao nezakonitim. Norčev odvjetnik Ivan Kern čvrsto je tvrdio da je to nezakonit dokaz i tražio izdvajanje objašnjavajući, između ostalog, da je Dasović ispitivan kao svjedok u policiji, a takvi se iskazi ne mogu koristiti u sudskom postupku. Generalno protivljenje izrazio je i odvjetnik Milenko Škrlec, nije tražio izdvajanje kasete jer se ne tiče njegova branjenika, ali je postavio pitanje čuju li se na snimci stvarno Dasovićev, Reljićev i Benkov glas. Objavljivanje sadržaja kasete u novinama, po njemu, dokazuje da se netko poigrava sa svima.

Prije nastavka suđenja sljedećeg tjedna, suci Vrhovnog suda moraju odlučiti o ovom dokazu, ali i o žalbama optuženika na produljenje pritvora.

Ico MIKULIČIĆ